Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi socialdemokrater vet att i slutändan kan vi bara lösa detta tillsammans, uttrycker partisekreterare Tobias Baudin. Bild: Christian Flodin
Vi socialdemokrater vet att i slutändan kan vi bara lösa detta tillsammans, uttrycker partisekreterare Tobias Baudin. Bild: Christian Flodin

Vi/samhället måste knäcka gängkriminaliteten

Vi socialdemokrater vet att i slutändan kan vi bara lösa detta tillsammans, uttrycker partisekreterare Tobias Baudin.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Att sprida rädsla i sitt grannskap genom våld, hot och stöld är oacceptabelt. Trots att svenska fängelser är överfulla fortsätter det och det sker i Trollhättan och i hela Sverige. Orsaken är förstås att vi, samhället, inte lyckats knäcka gängen i grunden. Vi måste vara beredda att göra allt för att lyckas. Det pratade jag med många Trollhättebor om på mitt besök i måndags.

För att på riktigt få slut på gängen ser vi socialdemokrater tre områden som avgörande. För det första – grovt kriminella ska inte komma undan. Vi vill fortsätta bygga ut polisen, ge dem ökade befogenheter och skärpa straffen.

• Ge polisen större möjligheter att i hemlighet avlyssna innan brott sker.

• Ett straffpålägg för gängbrott. En ny form av straffskärpningsregel införs i brottsbalken. Straffpålägget leder till längre straff för gängen.

• Skärpta straff för brott som gängen ofta förknippas med, bland annat grov utpressning, grovt olaga hot och rån.

• De som rekryterar barn till kriminella handlingar förstör medvetet ett ungt liv – det ska vara straffbart att rekrytera unga till gäng.

• Ge socialtjänsten större möjligheter att agera tidigare, även utan föräldrars samtycke.

För det andra – stoppa pengaflödena. Det ska vara svårt, jobbigt och fattigt att försöka tjäna pengar på narkotika eller mygla företag, svarta pengar, pengatvätt eller bidragsfusk.

• Straffen för narkotikahandel ska skärpas ytterligare.

• Tillgångar ska kunna beslagtas – saknar man inkomst, rör sig i kriminella kretsar och kör dyra bilar så måste man kunna bevisa hur man fick dem.

• Försvåra för arbetslivskriminaliteten och fusket med arbetskraftsinvandring.

Men, här har också alla ett individuellt ansvar. Vi måste ta avstånd från festknarkande och fundera på vem som egentligen gynnas av det där superbilliga altanbygget.

För det tredje – ska vi knäcka gängen måste vi bryta segregationen. Vi ska inte ha parallellsamhällen som bryter isär Sverige. Och vi ska stoppa unga innan de har pistolen i hand. Hela samhället måste mobilisera om vi ska lyckas.

Unga måste ha en annan riktning i livet än kriminalitet. När det är på väg att gå fel ska socialtjänsten kunna agera i tid. Skolan är ett vaccin som ger barn motståndskraft mot fel vägval i livet. Det handlar om både framtidstro och jobb. Arbete är försörjning, men ger också tillhörighet i samhället. I Sverige ska det vara tydligt att alla ska jobba, både kvinnor och män. Vi socialdemokrater vet att i slutändan kan vi bara lösa detta tillsammans i Sverige.

Tobias Baudin,

partisekreterare Socialdemokraterna