Vi satsar för våra äldre – inte på vårdbolag

Replik. Svar på "Valfrihet inom äldreomsorgen" och "Fundera inför valet 2022 vad som är valfrihet för dig".

ANNONS
|

Signaturen ”Dirgni” kan vara alldeles lugn: Har du behov av att få daglig hjälp med din mat kommer du också att få det. Duktig personal från hemtjänsten kommer att besöka dig varje dag och hjälpa dig att få varm mat serverad på tallrik – mat som du själv har valt från en lång meny av rätter. Du får ökade möjligheter att välja mat som just du gillar, med samma hjälp som tidigare.

Att du har sökt politiker och inte fått svar ställer vi oss frågande till. Vi i majoriteten svarar på alla frågor vi får och så snabbt vi bara kan. På insändarplats i TTELA kan vi dock inte styra vad som tas in.

ANNONS

Detta står i bjärt kontrast till Annicka Johanssons (M) påstående om att vi i majoriteten blundar för vad kommuninvånare tycker. Även detta svar är ett bevis på motsatsen.

Det är beklagligt att den politiska oppositionen i Trollhättan väljer att använda så mycket av sin energi till att slå blå dunster i ögonen på invånarna. Ingen mår bättre av att det sprids påståenden, ibland rena skräckpropagandan, kring förändringar. Ingen i majoriteten vill försämra för Trollhätteborna, allra minst de äldre. Vi satsar för att öka tryggheten, förbättra omsorgen och öka kvaliteten i alla verksamheter. Stora satsningar har gjorts – och görs – inte minst inom äldreomsorgen. Och de ska fortsätta. Men till skillnad från oppositionen i Trollhättan vill vi använda de pengar vi har, i form av skatter och statsbidrag, till att förbättra för invånarna – inte för att ge vårdbolag möjlighet till fler och större vinster.

Genom regeringens satsning Äldreomsorgslyftet får vi statliga pengar för att öka kompetensen i omsorgen och ge anställda utbildning på betald arbetstid. Det var en satsning vi i majoriteten i Trollhättan påbörjade redan innan Äldreomsorgslyftet klubbades i riksdagen. Det är viktig faktor för att öka kvaliteten.

En annan kvalitetsaspekt är de fysiska miljöerna. Under de åtta år som Annicka Johanssons (M) parti satt i regeringen kom inga satsningar som gav kommunerna ökade möjligheter till satsningar. Snarare tvärtom; den fria etableringsrätt som LOV innebär inom bland annat vården och skolan satte regioner/landsting och kommuner rejält på pottkanten, när skattepengar skulle delas ut varhelst ett bolag såg möjlighet att tjäna pengar. Och oavsett om regionen såg behov av en ny vårdcentral där bolaget vill etablera sig, eller en ny skola i en stadsdel. Och där sitter politiken fortfarande i dag med Svarte Petter på hand, oförmögna att agera för jämlikhet men tvingade att ge skattemedel till den som ser en chans att göra vinst.

ANNONS

Annicka Johanssons (M) parti- och koalitionskamrater hann, tack och lov, inte driva igenom samma krav för äldreomsorgen under de åtta åren i regering. Därför har kommunerna fortfarande valfrihet kvar, att välja om man vill satsa tillgängliga resurser på att förbättra sin äldreomsorg, eller om skattepengar ska användas för att ge fler möjlighet att göra vinst.

I dag har landet en S-ledd regering. Det har inneburit stora tillskott till såväl regioner som kommuner. Det har gjort det möjligt för oss i majoriteten i Trollhättan att bygga nya och bygga om inom omsorgerna. Och mer ska komma; just nu pågår arbete med framtidens omsorg. Det handlar om ökad kvalitet i boenden, såväl den fysiska miljön som dess vårdande och pedagogiska innehåll, i hemtjänsten, genom nya arbetsmetoder med ökat inflytande för både personal och brukare.

Det här vet Annicka Johansson (M) och hennes kamrater i oppositionen, men väljer att ge en bild av en omsorg i förfall. Vem tjänar på det? Inte de som behöver vård och omsorg i Trollhättan, i alla fall.

För majoriteten i omsorgsnämnden:

Lena Hult (S), ordförande

ANNONS