Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Vi ska adressera problemen!

Jag skriver en kort sammanfattning av det jag tycker och tänker om mitt drömsamhälle som lyckas väl med integrationen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag vill ha ett samhälle där det finns plats för alla, där vi hittar ett sätt att mötas, och vi växer och utvecklas tillsammans. Vi ska komplettera varandra, mer gemenskap trots olikheterna. Att vi bygger broar istället för murar. Våga ta sig an utmaningar. Vi ska inte vara rädda för det nya och annorlunda. Men, tyvärr fokuserar vi på värdelösa uppfattningar och begrepp som till exempel rasfördomar, rashat, främlingsfientlighet och rasism med mera. Jag vet att det inte är lätt att ställa om helt plötsligt, men vi har mycket att fundera över.

Vilken typ av samhälle vill vi egentligen ha? Det är dags att välja, om vi vill ha ett spretande och segregerade samhälle eller ett sammanhållet och integrerande samhälle, valet borde inte vara så svårt om vi ska lyckas med integrationen.

Jag är väldigt trött och missnöjd med allt jag läser om rasism som finns i vårt samhälle. Vi lever i Sverige och det är ett demokratiskt land, vi har yttrandefrihet, detta innebär att vi kan säga och skriva vad vi tycker utan att kallas för ”rasister”. Vi kan prata om våra funderingar och bekymmer, det är helt okej. Vi kan inte ta det som passar oss och undvika att se det som känns obekvämt. Det är nödvändigt att sätta fingret på problemet.

Problemet är dock inte att vi har olika åsikter. Det går långt djupare än så, tycker jag. Problemet är att vi inte tål varandras olikheter. Visst har vi vissa brister med integrationen som måste åtgärdas, men jag tror väldigt stark på vår förmåga att vi kan lära oss och hantera problemet, genom att visa hänsyn till varandra och respektera varandras tro och åsikter, då kan vi lyckas med integrationen. Jag är väl medveten om att det är krävande och är väldigt svårt, det kräver vilja, strävan och engagemang.

Det finns mycket staden kan göra för att gynna integrationen som till exempel att skapa förutsättningar som gynnar integrationen, att anställa nya yrkeskategorier som integrationspedagoger som har rätt kompetens. Vi behöver vägledning av kunniga personer som handleder oss mot ett sammanhållet samhälle. Kan öka medvetenhet om vikten av integrationen.

Jag önskar verkligen att Trollhättans stad blir först i Sverige som lyckas med integrationen, och blir en förebild till många andra kommuner. Vi måste komma ut ur problematiken, kliva ur situationen, komma med nya idéer. Skapa förutsättningar som gör att människor lyckas.

Pinar Karim

Integrationspedagog som vill göra skillnad