Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Vi ska inte dölja för varandra vilka vi är

Replik
Svar på Låt våra kroppar vara av Rossana Dinamarca, gästkrönika, 7 september.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Rossanas krönika om kvinnliga kroppar hänvisar bland annat till slöjdförbud och hon skriver: "Saudiarabien, Iran och Frankrike är de länder som reglerar i lag hur kvinnor ska eller inte ska klä sig". Saudiarabien och Iran har olika muslimska seder och regler som varierar lika mycket som i den kristna världen och deras lagar varierar därmed.

Vad gäller Frankrike, lyder lagen nr 0237 från 2010-10-12, kapitel 1 "Ingen får i det offentliga rummet bära ett plagg avsedd att dölja ansiktet", vilket menas huva, integrerade slöjor såsom burka och niqab, masker eller något annat tillbehör eller plagg som har effekten, tagen ensam eller i kombination med andra, att dölja ansiktet.

Enligt kapitel 2 "Det förbud som föreskrivs i kapitel 1 gäller inte om klädseln är föreskriven eller godkänd genom lagar eller föreskrifter, om det är motiverat av hälsoskäl eller yrkesmässiga skäl, eller om det faller inom ramen för idrottsutövningar, festivaler eller konstnärliga eller traditionella evenemang".

Att dölja håret är det inte frågan om utan ansiktet ska vara synlig för att inte blanda det ihop med ett kriminellt ansikte vilket kan medföra att individen riskerar att bli felaktigt anklagad. Ordet avslöja eller ta slöjan av eller ta masken av, har en lång tradition i Sverige och innebär att vi inte ska dölja för varandra vilka vi är även om det innebär kommentarer som elakheter barn säger till varandra. Vi, vuxna, måste se till att våra barn mår bättre och lär sig att tycka om sig själva oavsett hur man som ser ut och att inte döma andra som är olika.

Läsare