Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Lennart Nygren / SvD / TT /

Vi som röstade nej blev svikna

TV-serien "White Wall" beskriver en försenad kärnkraftsslutförvaring i en mystifierad och skruvad deckarform.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Kanske behövs ett sådant grepp, om ett redan kusligt tema, för att fler ska inse vidden av kärnkraftshantering och det uttjänta kärnbränslets osäkra förvaring. Under hundratusentals år är det livsfarligt för allt liv.

Vi som röstade nej, blev svikna med ett nja som övergick till ja. Det har skett tre större kärnkraftsolyckor i världen: en i Harrisburg (USA) 1979, en i Tjernobyl (nuvarande Ukraina) 1986 och en i Fukushima (Japan) 2011. Uran, är en ändlig resurs, och kärnkraft räknas därför inte till förnybara energikällor. Själv reagerade jag 1976 emot planer om att bygga kärnkraftverk i Sverige, med att i en stor gatuteatergrupp skapa en föreställning som samlade 8000 åskådare på Götaplatsen. När sedan slutförvaring av det uttjänta kärnbränslet planerades till Kynnefjäll i Bohuslän, nära min barndomstrakt, började jag tillsammans med många andra hålla vakt i en stuga som byggdes för ändamålet.

Dygnen och åren runt fanns under 20 års tid någon där, som omedelbart skulle ringa kedjan av vaktare, om något hände. Vilket det även gjorde, 21 april 1980 kom ett antal lastbilar med borrutrustning körande upp mot de tilltänkta borrplatserna på Kynnefjäll. Bilarna var tungt lastade och grusvägarna var mjuka efter regn, varför lastbilarna körde fast. På något dygn, innan lastbilarna med borrutrustning kommit loss, hade en protestaktion startat. De protesterande omringade lastbilarna.

Borrpersonalen insåg snabbt att de inte skulle nå de tilltänkta borrplatserna och vände om med sin utrustning. Jag skrev artiklar och radiopratade om vaktandet bland annat Danmark och Norge valde bort att anlägga kärnkraftsverk och nu talas det alltmer i Sverige igen om att till och med bygga nytt. Skrämmande! Kärnkraftverket i Oskarshamn har dessutom blivit en ekonomisk mardröm för sina ägare.

Gunnel