Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Paul Wennerholm/TT
Bild: Paul Wennerholm/TT

Vi välkomnar fler att ansluta till vårt nätverk

Det är med bestörtning vi i nätverket ”Nu Räcker Det!” skriver denna text.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Europa, kontinenten som efter kalla krigets slut skulle vara ledstjärnan för freden, friheten och demokratin har nu hamnat mitt i skärselden. Den ryska aggressionen mot det ukrainska folket är ett bakslag för hela den europeiska säkerhetsordning och fred som vi vant oss vid de senaste decennierna. Rysslands agerande är oförsvarligt, oprovocerat och olagligt. Våra tankar är hos det ukrainska folket.

När vi ifjol grundade detta nätverk gjorde vi det med ambitionen att öka medvetandet kring mäns våld mot kvinnor. Denna pandemi som pågått allt för länge och som aldrig tycks ta slut. Vi hade fått nog av den våldsspiral som det skrevs om i tidningarna och sociala medier. När våra systrar, hustrur och väninnor utsätts för våld i nära relationer är det ett tecken på hur hela samhället har svikit dessa kvinnor och brustit i den mest grundläggande uppgiften av de alla: att skydda oss människor från eventuella faror.

Vi alla fylls med bestörtning när vi ser bilder och scener från krigets baksida. Det är ett krig den ukrainska befolkningen inte valt, ett krig de inte kan påverka, ett krig där de är helt oskyldiga men straffas brutalt. Deras hem blir ruiner, familjer splittras och lekplatser, skolor och sjukhus bombas. Mitt i detta krig finns också de som blir utsatta för de allra hårdaste av prövningar och det är som oftast kvinnor och barn.

Redan innan kriget befann sig Ukraina i en mycket prekär och allvarsam situation med omfattande prostitution och människohandel. De framgångar som skördats genom åren riskerar nu att slås tillbaka. Kvinnor förlorar sin frihet och trygghet, flickor får inte lov att gå i skolan och barn riskerar att genomleva saker de i värsta fall får bära med sig resten av livet. Vår solidaritet och omsorg om varandra stannar inte vid Sveriges gränser. Den omfattar alla människor, i hela världen.

Vi välkomnar därför fler människor att ansluta sig till vårt nätverk. Gilla vår sida på Facebook och delta på de föreläsningar, seminarier och event vi planerar att genomföra under året. Närmast i kalendern ligger ett evenemang i maj, håll gärna utkik på vår sida. Visa tillsammans med oss att det går att förbättra och förändra samhället. Det går att göra vardagen tryggare för fler människor; men som alltid måste vi börja med oss själva. Ta steget, sträck ut din hand och gör världen till en säkrare plats för oss alla. Ingen är trygg förrän vi alla är trygga.

Paul Åkerlund, Moez Dharsani, Bijan Zainali, Elliot Blixt, Mats Wiking