Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Karl af Geijerstam

Vi vill inte att förhastade beslut riskerar att bli fel beslut

Replik
Svar på ”Sluta använda rasistkortet och börja ta ansvar”, TTELA 22 oktober.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

En utredning kring skolsegregationen i Trollhättan presenterades för Utbildningsnämnden den 18 juni i år. Moderaterna skriver flera felaktigheter i sin insändare där de blandar ihop eget tyckande med vad tjänstepersonerna redovisat i utredningen. Aaliyah Faduma Hassan (M) skriver i insändaren att majoriteten inte tagit några beslut och att tjänstepersonerna föreslagit att avveckla skolor. Har moderaternas ledamöter över huvud tagit läst utredningen när man skriver så här?

Nämnden tog följande tre beslut i juni i samband med att utredningen presenterades: 1) Se över den kommunala skolorganisationen med syftet att minska antalet skolenheter, i synnerhet antalet 7 – 9-enheter från nuvarande nio stycken kommunala till ett färre antal för att skapa bättre elevsammansättningar och organisatoriska förutsättningar för en likvärdig skola. 2) Revidera nuvarande principer för upptagningsområde, skolval och tillämpning av närhetsprincipen. 3) Revidera nuvarande skolskjutsbestämmelser.

Vi politiker har sagt att vi ska kunna vända på alla stenar när en enad nämnd tog beslut om att starta utredningen. För att bemöta svårigheterna som staden står inför är det av största vikt att vi tillsammans tar beslut som vi kan stå för i framtiden. Vi vill inte att förhastade beslut riskerar att bli fel beslut. Genom att anklaga majoriteten för att använda det laddade och populistiska ”rasistkortet” visar Moderaterna att de desperat vill kunna visa på politisk handlingskraft, trots att de riskerar att gå emot både förvaltningen och den nationella utredningen om skolsegregation.

När nu Moderaterna går ut med sin vanliga retorik om att ett busskort till alla löser problemen bryter de överenskommelsen att vi ska vara öppna i denna process. Vi i majoriteten är oerhört besvikna över att Moderaterna frångått vår överenskommelse att våga ta tag i frågan om skolsegregationen utan att ha bestämt sig i förväg vad som är bäst. Vi kommer till skillnad från delar av oppositionen att se till hela kommunen och inte snöa in på att det enbart är en skola som är anledningen till att vi har skolsegregation. Vi vill att våra elever ska få en likvärdig undervisning oavsett var de bor och var de kommer ifrån.

Sofia Andersson (S)

ordförande

Fahimeh Nordborg (V)

1: a vice ordförande

Duran Ohára (MP)

ledamot

Majoritetspartierna i Utbildningsnämnden