Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christian Flodin
Bild: Christian Flodin

Vi vill inte ha processat vatten!

Angående artikel i TTELA som handlar om VA-utbyggnaden i Vänersnäs.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Är förvånad när jag läser artikeln om VA-utbyggnaden ute på Vänersnäs, när tjänstemän säger "Många av de boende är positiva till VA-utbyggnaden" och vidare att "många har problem med dålig dricksvattenkvalitet". Definitionen på "många" är oklar. Det är enkelt för kommunen (VA-kollektivet) att ta reda på vad som menas med "många" genom att, till alla fastighetsägare, skicka ett vykort med frågan om fastighetsägaren/boende är positiv eller ej till att ansluta sig till kommunalt VA och samtidigt informera om vad kostnaden skulle bli för just deras fastighet. Det skulle vara intressant att se hur många som då är positiva.

Jag hoppas lagändringen om tvingande anslutning ändras innan VA - kommer till min fastighet. Att ta reda på hur många som vill ansluta sig ger även incitament för kommunen/VA-kollektivet att räkna ut hur mycket av utbyggnaden som kommer att finansieras av anslutningsavgifter samt hur mycket de kommer att gå i förlust på investeringen (förutsatt att lagändringen sker i närtid). Eventuella förluster ska bekostas av VA-kollektivet i sin helhet, vilket i slutändan innebär högre avgifter för alla. Inte undra på att kommunen/VA-kollektivet vill skynda på utbyggnaden utan att tillfråga alla fastighetsägare/boende ute i Vänersnäs. Om nu ändå lagändringen sker i närtid så kommer väl miljö att döma ut mitt avlopp som de tidigare har godkänt (fem år sedan) och som jag betalat mycket pengar på att åtgärda, enkom för att gå VA-kollektivet till mötes.

Vidare är definitionen på "många" gällande dricksvattenkvalitet suspekt då historiskt (vet jag av brunnsborrare) har majoriteten här ute bättre dricksvattenkvalitet än vad VA-kollektivet kan erbjuda. Det vore mycket bättre om VA-kollektivet åtgärdade de fel och brister som finns i befintligt system, speciellt gällande bräddavlopp där orenat skitvatten går direkt ut i våra sjöar och vattendrag. Befintliga bräddavlopp finns i närheten av våra badstränder. Vid en utbyggnad kan man fråga sig: Var hamnar bräddavloppet ute på Vänersnäs? Ännu en badstrand som riskerar oftare få badförbud på sommaren?

Här har vi ett praktexempel på hur politiker och tjänstemän skiter i den lilla kommuninvånaren och kör sitt eget race. I demokratins namn. Usch!

Besviken och arg Vänersnäsare