Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Vid flera tillfällen började jag gråta på sexualkunskapen

Det var som om de som gjorde filmen inte förstod att ungdomar tycker det är pinsamt med sexualkunskap, menar signaturen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag vet att sexualkunskapen är viktig och att jag är lyckligt lottad att få ha tagit del av den, men samtidigt ångrar jag det. Jag har vid mer än ett tillfälle börjat gråta på grund av hur hemskt jag tyckte det var. Jag har inte blivit utsatt för övergrepp eller sexuellt våld av något slag och mina närstående drar heller inte skam över ämnet på något sätt.

Jag går i nionde klass, vi har haft sexualkunskap vid tre tillfällen, och jag har mått jättedåligt vid alla tre tillfällena och börjat gråta vid två. Vid senaste tillfället såg vi på en informationsfilm som var väldigt explicit (det var en tecknad film som visade olika positioner, onani, och närbilder på könsorgan), jag började gråta mitt i klassrummet.

Mina föräldrar har också reagerat på att vi lär oss mer än vi behöver veta vid den åldern. Läraren gjorde ingenting som inte var okej eller som bryter mot lagen, men jag kände ändå att det gick över gränsen. Jag vet att det inte bara är jag som känner så här för jag har pratat med mina klasskamrater och de känner samma, men om jag inte gjort det skulle jag aldrig vetat att det inte bara är jag.

Det var som om de som gjorde filmen inte förstod att ungdomar tycker det är pinsamt med sexualkunskap, något som jag kan tycka man borde veta om man ska göra en film som handlar om sexualkunskap och som riktar sig till ungdomar.

Ingen fattar att ungdomar tycker att sexualkunskap är jobbigt, för då så skulle de säga att det är okej att känna så istället för att bara säga: ”det är inget att skämmas för”, ”sluta fnissa” och ”det är naturligt, sluta skämmas”.

Antar att min fråga är: Är det de vuxna som inte förstår, eller är vi ungdomar för känsliga?

En tjej på 15 år