Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Vid hjärtsvikt måste blodprov tas först – eller singla slant?

Kommentar till ”Livsfarligt när hjärtats pumpförmåga sviktar” - TT Johan Nilsson, 28 december.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

För artikeln ”Livsfarligt när hjärtats pumpförmåga sviktar” var det ett rejält misstag med illustration av en läkare som lyssnar på hjärtat. Vid hjärtsvikt måste man ta ett specifikt blodprov annars kan man lika gärna singla slant. Läkemedelsverket skrev om detta 2006. Förefaller som om Läkemedelsverkets rekommendationer inte läses!

Den allra vanligaste orsaken till hjärtsvikt som en kardiolog möter är troligen den som orsakats av hjärtinfarkt. Däremot om man tittar på den nu kraftigt ökande andel äldre över 80 år är orsaken till hjärtsvikt oftast högt blodtryck. Tyvärr är det så att en mycket stor andel av våra äldsta aldrig får diagnosen hjärtsvikt. Mycket vanligt är att primärvården på recepten skriver för hjärta och blodtryck. Troligen är detta en kvarleva när vi saknade metod att kunna utesluta eller misstänka att det handlar om hjärtsvikt.

Jag har många gånger fått svaret från primärvården att blodprovet NT-proBNP tar vi inte. Kan det bero på att man tycker provet är för dyrt? Förslag att andra prov senareläggs.

Ofta behandlar man som om det fortfarande handlar om högt blodtryck. Då blir det fel i diagnossammanställningar. Det allra tristaste är att många gamla mår dåligt i onödan. Belastning på samhället blir onödigt stor. Framöver befaras stora skatteökningar om inte rätt åtgärder görs.

Primärvårdens läkare får många instabila patienter (fler kvinnor än män) att tjäna pengar på. Sjuksköterskor i kommunen får många patienter att behandla med bland annat stödstrumpor. Inte heller vår lokala högskola var intresserad av att lära ut effektivare behandling i sjuksköterskeutbildningen. Man fortsätter göra som man brukar göra. Politiker och journalister pratar oftast om köer i vården, sällan om kvalitet.

Jag tror det är första lite större artikeln som publiceras till allmänheten om hjärtsvikt. Det är bra. En bild med läkare som lyssnar på hjärtat bevarar bara gamla metoder. Singla slant är väl ingen bra metod!

Maj-Britt Elmvik, leg apotekare specialiserad på äldres behandling