Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Viktigare med billigt socker än med bin och humlor?

Det förbjudna medel som Kemikalieinspektionen, Kemi har gett dispens för vid odling av sockerbetor är växtskyddsmedlet Gaucho WS 70. Ett av de giftigaste på marknaden. Det innehåller imidakloprid, en så kallad neonikotinoid.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Neonikotinoiderna anses ligga bakom bidöden och den kraftiga minskningen av pollinerande insekter.

Imidakloprid är förbjudet att användas för utomhusodling inom EU, och dispens får bara ges i undantagsfall.

De som sökt om att få använda bekämpningsmedlet är branschorganisationen Svenska Betodlarna som är en underavdelning till LRF Växtodling. Medan de flesta nog anser att de oersättliga pollinerande bina, humlor, fjärilar och andra nyttiga insekters överlevnad måste vara oerhört mycket viktigare än något högre skörd av sockerbetor.

Avdelningschef Agneta Westerberg på Kemi som fattat beslut om dispens har tydligen gett efter för påtryckningar från Betodlarna, LRF och Bayer/Monsanto som tillverkar giftet. Westerberg är okunnig och har helt fel när hon påstår att det inte går att odla utan det förbjudna preparatet.

Det finns ansvarsfulla betodlare som odlar ekologiskt och det sockret kostar i affären cirka tio kronor mer per kilo. Och det är ju bara bra för vi ska använda mindre socker. Är vi inte beredda att betala detta merpris för att bin och humlor ska få leva?

Mark- och miljödomstolen, som annars, inte så sällan ställer sig på industrins sida har tillfälligt stoppat Kemikalieinspektionens dispens för växtskyddsmedlet Gaucho WS 70 D.

Rune Lanestrand

Tidigare redaktör för tidskriften Småbrukaren