Många känner att EU är något som ligger väldigt långt bort och ser inte fördelarna. EU måste kunna lösa de problem som människor upplever i sin vardag och därför måste EU ha en politik för både stad och land och möta de utmaningar som finns. Sverige har i många avseenden dragit nytta av EU bland annat genom handelsavtal och den fria rörligheten. Det har resulterat i fler jobb och starkare tillväxt. Mer än 70% av Sveriges export går till EU-marknaden. Vi Socialdemokrater vill fortsätta fokusera på företagande, men detta måste kompletteras med stärkta rättigheter för medborgare med löner som går att leva på, bättre arbetsmiljö och schyssta villkor.
Den högervind som har blåst i Europa under flera år har dock skapat problem. Hoten mot schyssta villkor på arbetsmarknaden har växt och antidemokratiska krafter har allt högre svansföring. De steg som trots allt tagits för ökad jämställdhet för kvinnor och jämlikhet för alla riskerar att slås tillbaka. Frågor som pressfrihet, rätten till abort och alla människors lika värde står i skottgluggen.
Högervridningen sätter även en ambitiös klimat- och miljöpolitik i gungning. Klimatet är vår tids ödesfråga. Flera områden i världen riskerar att bli obeboeliga och resultera i en humanitär katastrof. Om inget görs nu och görs snabbt kommer utmaningar som extremväder, höjda havsnivåer, torka och sjukdomar att öka. Att minska växthusgaserna, genom högre klimat- och miljömål, är nödvändigt. Vi socialdemokrater vill därför jobba för tuffare kemikalieregler, forskning och innovation i EU, samtidigt som vi ställer om till förnyelsebar energi och ser över handeln med utsläppsrätter.
Socialdemokraterna kommer ta kampen mot högerextrema krafter. Vi ser idag hur demokratin undermineras i flera länder. Vi vet att demokratin alltid är hotad och måste försvaras av varje generation. Ideologi och parti spelar en stor roll angående vilken politik som bedrivs i EU. Fler måste ta del av EU:s välstånd och EU måste ha lösningar till de problem som människor har i sin vardag. 26 maj avgör du vilken framtid du vill leva i.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.