Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Vilken framtid vill du ha?

På söndag, den 26 maj, är det dags att rösta om vilken väg Europeiska Unionen (EU) ska ta och vilka värderingar som ska genomsyra Europa. EU är ett projekt för fred och frihet. Ungefär hälften av alla beslut som fattas i svenska kommuner påverkas direkt eller indirekt av EU. Därför är det viktigt att du använder din röst i EU-valet för att forma det samhälle som du vill leva i.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Många känner att EU är något som ligger väldigt långt bort och ser inte fördelarna. EU måste kunna lösa de problem som människor upplever i sin vardag och därför måste EU ha en politik för både stad och land och möta de utmaningar som finns. Sverige har i många avseenden dragit nytta av EU bland annat genom handelsavtal och den fria rörligheten. Det har resulterat i fler jobb och starkare tillväxt. Mer än 70% av Sveriges export går till EU-marknaden. Vi Socialdemokrater vill fortsätta fokusera på företagande, men detta måste kompletteras med stärkta rättigheter för medborgare med löner som går att leva på, bättre arbetsmiljö och schyssta villkor.

Den högervind som har blåst i Europa under flera år har dock skapat problem. Hoten mot schyssta villkor på arbetsmarknaden har växt och antidemokratiska krafter har allt högre svansföring. De steg som trots allt tagits för ökad jämställdhet för kvinnor och jämlikhet för alla riskerar att slås tillbaka. Frågor som pressfrihet, rätten till abort och alla människors lika värde står i skottgluggen.

Högervridningen sätter även en ambitiös klimat- och miljöpolitik i gungning. Klimatet är vår tids ödesfråga. Flera områden i världen riskerar att bli obeboeliga och resultera i en humanitär katastrof. Om inget görs nu och görs snabbt kommer utmaningar som extremväder, höjda havsnivåer, torka och sjukdomar att öka. Att minska växthusgaserna, genom högre klimat- och miljömål, är nödvändigt. Vi socialdemokrater vill därför jobba för tuffare kemikalieregler, forskning och innovation i EU, samtidigt som vi ställer om till förnyelsebar energi och ser över handeln med utsläppsrätter.

Socialdemokraterna kommer ta kampen mot högerextrema krafter. Vi ser idag hur demokratin undermineras i flera länder. Vi vet att demokratin alltid är hotad och måste försvaras av varje generation. Ideologi och parti spelar en stor roll angående vilken politik som bedrivs i EU. Fler måste ta del av EU:s välstånd och EU måste ha lösningar till de problem som människor har i sin vardag. 26 maj avgör du vilken framtid du vill leva i.

Moez Dharsani

kandidat till Europaparlamentet

Bijan Zainali

oppositionsråd för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

Paul Åkerlund

kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan

Monica Hanson

ordförande för Socialdemokraterna i Trollhättan

Benny Augustsson

kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg

Elisabeth Bohlin

ordförande för Socialdemokraterna i Vänersborg

Michael Melby

gruppledare för Socialdemokraterna i Mellerud

Marianne Sand Wallin

ordförande för Socialdemokraterna i Mellerud

Jonathan Svensson

ordförande för SSU Fyrbodal