Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg/TT
Bild: Hasse Holmberg/TT

Vilken människosyn råder i omsorgsnämnd och kommunhuset

Replik
Svar på "Säkerheten för de boende är det viktigaste".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Alla som arbetar med personer som har LSS-insatser vet att förändringar kan vara ett stort problem. Planering, planering och åter planering är a och o för att individen ska må så bra som möjligt. Att en fastighet är i behov av renovering efter ett visst antal år är ingen nyhet. Hela debatten med ett nytt boende borde inletts innan Eidar flaggade för en stamrenovering för Lextorpsvägen 19 i Trollhättan. Oavsett om byggnadsregler ändrats eller ej.

Det intressanta är:

*Vad har kommunen själv för plan när det gäller boende för personer de ansvarar för?

*När flaggade Eidar till omsorgen att renovering är nödvändig?

Att ytterligare ett LSS boende på Stavregårdsområdet strider mot socialstyrelsens rekommendationer är heller ingen nyhet i omsorgsnämnden. Det var inte längesedan det var stora diskussioner kring Kastanjebacken. När kommer Trollhättans stad ändra riktning när det gäller LSS? När ska ni planera utifrån omsorgstagarnas perspektiv istället för att släcka bränder för att Eidar har ett behov?

Jag uppmanar Mussa Selim, majoriteten och hela omsorgsnämnden att rannsaka sig ordentlig om hur omsorgstagarna i vår kommun behandlas. Inte bara när det gäller denna flytt, utan också vilken människosyn som råder i omsorgsnämnden och innanför väggarna på kommunhuset.

Det är med sorg i hjärtat jag läser om smutskastningar partier emellan i stället för att hela omsorgsnämnden samarbetar för de svagaste i vårt samhälle. När som helst kan du, jag, en vän eller släkting vara i behov av LSS-insatser.

Hur vill vi att omsorgen ska se ut för nära och kära? Svårare än så är det inte. LSS behöver inte vara svårt och dyrt om intresse och engagemang finns.

Lena Andersson

mamma, vän och anhörig till personer i behov av LSS-insatser

Svar direkt:

Precis som du vill vi att funktionsvarierade ska ha bästa möjliga förutsättningar. Och inte bara de, utan alla Trollhättebor. Vi har allas bästa för ögonen, med särskilt fokus på dem som behöver olika former av stöd och hjälp för att ha ett gott liv. Det är vad vårt arbete ständigt är inriktat på. Påståenden om något annat är helt enkelt inte sanna.

Stamrenoveringen på Lextorp har redan skjutits upp, för att hitta alternativt boende. Nu är det inte möjligt att vänta längre, eftersom det inte handlar om ett fristående boende, utan egna lägenheter i ett alldeles vanligt hyreshus. Och just detta att det är ett alldeles vanligt hus – i detta fall är lägenheterna spridda på fem våningsplan – gör det extra svårt att lösa de krav som Boverket har kring dubbla utrymningsvägar och kravet på sprinkler från räddningstjänst. Hur tycker du, Lena Andersson, att det ska lösas med en yttre utrymningsväg för en funktionsvarierad som bor på femte våningen?

Det är inte heller så att politikerna i nämnden ständigt är oense. När det gäller lokalförsörjningsplanen för LSS-boenden råder konsensus i nämnden, inklusive att ta hänsyn till Boverkets krav och socialstyrelsens riktlinjer.

Vi tycker inte heller att ytterligare ett boende på Slättbergsvägen är optimalt, men för just denna grupp boende, där många är på väg ut i eget boende, är det ett alternativ som innebär säkerhet och trygghet – och välkomnas av de boende själva.

Mussa Selim (S)

Gruppledare för majoriteten i omsorgsnämnden i Trollhättan