Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Naina Helén Jåma/TT
Bild: Naina Helén Jåma/TT

Vilken väg vill vi att Europa ska gå?

Den 26:e maj är det val till Europaparlamentet. Ett väldigt viktig val. Ett val som handlar om vilken väg vi vill att Europa ska gå.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Att valet till Europaparlamentet påverkar oss i individnivån är ett faktum. Trots det var det bara 51 procent av alla röstberättigade i Sverige som gick och röstade 2014. En mycket svag siffra om man ser till årets riksdagsval, där hela 87 procent gick till valurnorna på valdagen för att rösta.

Många unga upplever idag att EU inte tillför så mycket och att det därför inte spelar någon roll om man röstar eller om man avstår, de aktuella problemen är ändå så stora att vi inte kan lösa dem. Men vi i SSU menar att det visst gör det, det spelar väldigt stor roll om man röstar eller inte. Visste du att hälften av alla beslut som fattas i svenska kommuner och landsting indirekt eller direkt påverkas av EU?

När du använder din mobiltelefon i ett medlemsland i EU surfar du till samma pris som hemma i Sverige. När du ska besöka en släkting eller åka på semester i ett EU-land behöver du inte ansöka om visum. Och när du handlar saker utomlands via nätet är det inte skyhöga tullar, tack vare EU. Det har sina fördelar att vara en del av EU, men det medför till ett stort ansvar. Ett ansvar som varje land måste ta, för att vi tillsammans ska kunna lösa morgondagens kommande problem.

Isarna på Arktis smälter rekordsnabbt, koldioxidhalten i atmosfären stiger för varje år som går och snart finns det mer plast än fisk i våra hav. Vår tids stora ödesfråga, klimatet, är den mest komplicerade frågan just nu, men lösningen är ändå den mest simpla. Antingen slutar vi med utsläppen av koldioxid eller så fortsätter vi och förstör vår planet.

Idag släpper 100 stycken företag ut 70 procent av alla koldioxidutsläpp och så kan vi inte ha det. Vi i SSU vill inte att privatpersoner ska känna klimatångest, utan det är storföretagen som ska ha det. EU:s utsläppsrättssystem ska reformeras så att utsläppsrätterna kraftigt minskar och att Sverige ska vara helt fossilfritt 2030.

Sverigedemokraternas kelgris Ungern med ledning av Viktor Orbán går gång på gång emot de demokratiska värderingar som ska prägla EU. Man har nästintill avskaffat yttrandefriheten, ingen konkret politik till klimatet och sakta men säkert monterar de ner demokratin.

Högerextremismen håller på att få fäste i stora delar av Europa, klimatförändringarna är akuta och demokratin står på spel.

Den 26:e maj är det val till Europaparlamentet. Rösta rött och rösta för ökad medmänsklighet!

Elliot Blixt, Ledamot SSU Trollhättan