Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till helgen jobbar jag min tredje helg i rad. Solen skiner och övriga familjen åker till husvagnen, skriver insändaren. Bild: Karolina Grabowska
Till helgen jobbar jag min tredje helg i rad. Solen skiner och övriga familjen åker till husvagnen, skriver insändaren. Bild: Karolina Grabowska

Vilket parti har lösningen?

Till helgen jobbar jag min tredje helg i rad. Solen skiner och övriga familjen åker till husvagnen, skriver insändaren.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Snart är det val och dags för mig och de andra ”syrrorna” att gå till valurnorna. Politiker i alla partier hoppar upp ur sina lådor och pratar om hur viktigt det är med satsningar på vård och omsorg. Här har ni en nöt att knäcka:

Jag jobbar som sjuksköterska på en helt vanlig vårdavdelning på ett helt vanligt sjukhus i Sverige. Det är semestertider och fullt ös på min avdelning.

Igår började jag mitt pass klockan 07.00 och skulle ha jobbat till 16.00. Klockan 09.30 fick jag veta att min kollega som skulle jobba kvällen var sjuk. Eftersom vi är inne i semesterperioden är fortfarande halva personalstyrkan på sin välbehövliga ledighet. Jag var ensam sjuksköterska på mitt pass på dagen. Vi har dragit ner antal platser eftersom vi är halv personalstyrka (folk ska ju inte bli så sjuka på sommaren, eller hur?). Detta håller inte naturligtvis. Vi får överbeläggningar ganska snabbt. Klockan 11.00 är problemet med kvällspasset löst. Jag jobbar dubbelpass och slutar klockan 22.00. Hur gick detta till?

Enkelt, det fanns ingen att ringa in igår. Några kollegor har semester (och de dagarna håller en med rätta hårt i), andra kollegor låg väl hemma utslagna i sängen efter flera dubbelpass under veckan, med (helt rätt) avstängda telefoner. Till helgen jobbar jag min tredje helg i rad. Solen skiner och övriga familjen åker till husvagnen.

Hur länge ska vi ha det så här? Hur länge ska vi behöva gå med en klump i magen och inte veta om vi blir avlösta när vi skall sluta passet? Hur länge ska vi behöva må dåligt för att vi inte orkar svara i telefonen när chefen ringer en ledig dag? Vi vet ju hur kollegorna sliter och hur mycket patienterna behöver.

Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styr Västra Götalandsregionen idag. Till er vill jag fråga: vet ni om att det ser ut så här på våra avdelningar, på våra sjukhus? Om svaret är nej så borde ni avgå allihop direkt. Om svaret är ja varför gör ni inget åt det? Ni har ju makten.

Till övriga partier vill jag fråga: vilka lösningar har ni? Även om ni sitter i opposition nu, måste ni ju också känna till problemen och fundera på lösningar.

Vården var i kris långt innan pandemin och man planerar alltid utan marginaler. När något händer som rubbar balansen, litar man till att den anställda personalen ska ställa upp.

Den 11 september är det val och inget parti har hittills presenterat svaret på frågan?Hur ska krisen inom vården lösas?

Grodlåret