Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Vill Trollhättans stad göra Kronogården avskilt?

Vill Trollhättans stad göra Kronogården till ett multikulturellt ”gated community”? Det får man intryck av när man läser kommunens plan för upprustning av stadsdelen. Visionen är att öka befolkningens medbestämmande, ”lyssna till deras önskemål, drömmar och visioner.” Jag undrar om andra stadsdelars befolkning har samma röst i kommunens öra.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vidare vill man öka Kronogårdens ”status” i övriga samhället i Trollhättan. Man vill förbättra tryggheten. Man vill öka Kronogårdsbornas stolthet över sin stadsdel. Man önskar få ”synpunkter från övriga Trollhättebor – vad som skulle göra det attraktivt/intressant för dem att komma till Kronogården.” Komma på besök till en exotisk stadsdel? För att flytta till Kronogården är tydligen inte kommunens vision.

Den bild man får är att Kronogården ska bli ett färgstarkt, blomstrande, tryggt och multikulturellt ”gated community” med härlig torghandel av varor från hela världen. Befolkningen kommer att känna sig som hemma i Mogadishu, Bagdad, Damaskus eller Kabul. Och vi andra slipper nu i flygskammens tid resa utomlands för att uppleva exotiska miljöer.

I klansamhällen ägs marken av dem som bebor den. Där skapar man sina egna normer och lagar. Det är därför starka krafter slåss för att skapa egna enklaver i våra ”utsatta områden”. Polis och annan blåljuspersonal motas bort med våld. Ungdomarna har inflytelserika förebilder bland sina landsmän men även bland svenskar som har en multikulturell agenda och ser invandrarna som offer för rasism och postkolonialt förtryck. Den svenska integrationspolitiken är multikulturell. Ju mindre multikulturell politik, desto mer integration och minskad immigration. Och tvärt om. Det visar alla internationella erfarenheter i nutid och historiskt. Etniska och religiösa organisationer får hundratals miljoner i bistånd för att odla sin särart, särarter som inte sällan vill avskaffa vårt öppna, jämlika och fria samhälle. Någon insyn kräver man inte.

Visionen för Trollhättans stad för Kronogården borde vara att avskaffa stadsdelen som getto. Det blir inte mer integration av att man satsar mycket pengar på att folk ska bli stolta över sin stadsdel. Det blir precis tvärt om. Riv att antal av områdets trevåningshus och skapa radhus med bostadsrätter så att när folk får arbete kan de påbörja en bostadsresa som så småningom tar dem ut från Kronogården. Stäng högstadieskolan och ge eleverna busskort till andra skolor. Bjud in Per Brinkmo, föreläsare, författare och journalist och en av Sveriges främsta experter på klan som möter stat.

Maria Settergren M

Engelska Gated Community = Grindsamhälle är en stadsdel eller ett bostadsområde, som är avskilt från omvärlden med någon form av tillträdeskontroll för inpasserande. Denna inhägnad kan bestå av grindar, bommar, stängsel och övervakning och i vissa fall även murar. Reds anm.