Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ville inte rädda Landbogården – kniven var på strupen

Aldrig tidigare har de politiska ideologierna avtecknat sig så tydligt som i de senaste politiska förslagen inom skola/omsorg i Trollhättan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Socialdemokraterna, tillsammans med sina socialistiska medlöpare, har inriktningen inom dessa områden på storskalighet och samma stöpta form. Detta styr de upp genom sina tjänstemän, som får de ekonomiska ramarna och därmed de ekonomiska prioriteringarna. Detta är på pricken den raka motsatsen till den liberala ideologin. Vi värnar om de små enheterna, som är personliga och individanpassade. Vi vill ha valmöjligheter för de äldre att själva avgöra om de vill bo kvar på landet eller inte. Det ska finnas både offentliga och större enheter, men också små, gärna personliga och privata sådana.

Detta finns inbyggt i de liberala generna. Hur frågan om Landbogården har hanterats av socialdemokraterna, är rena rama skräckexemplet på hur politik inte ska bedrivas. Förra året skulle Landbogården läggas ner. När medborgare protesterade drogs förslaget tillbaka, och redan då kände vi på oss att det bara var tillfälligt. Trots att Paul Åkerlund sade att Landbogården skulle vara kvar. Vi liberaler ville ha frågan ”på sin spets” så vi väckte en motion i fullmäktige om att Landbogården skulle vara kvar genom att låsa upp det till kommunfullmäktigebeslut. Denna motion avslogs av majoriteten.

I år vet vi det vi anade redan förra året, för nu kom förslaget upp på nytt. Än en gång har boendet räddats. Det är inte svårt att ana varför. Notan blev för hög att betala för majoriteten, som drog tillbaka förslaget om nedläggning än en gång. Kniven var på deras strupe. Det är ett så tydligt mönster detta hur majoriteten bär sig åt. Sanningen är att de inte vill rädda Landbogården, men kände sig tvungna. Sanningen är också att vi liberaler gärna räddar Landbogården, utan att känna oss tvingade till det. Det är vår politik. De som bott och stortrivs på landsbygden hela sitt liv, ska väl i rimlighetens namn få fortsätta att bo där även om de på ålderns höst behöver bo på ett äldreboende.

Det är värdighet och respekt för våra äldre vi talar om här. Att få en trygghet på äldre dagar är ju livskvalitet. Det är inget som vi liberaler kompromissar bort eller spelar oseriösa spel med. Det är inte orden som betyder någonting, när allt kommer omkring, utan det är handlingen. Nu har Landbogårdens öde lagts i en storskalig bostadsplan, för att försvinna som synligt objekt. Plötsligt kommer grävskoporna att ange att beslutet om nedläggning redan fattats utan att någon sett och hört. Det är ett förfärligt spel socialdemokraterna för med våra äldres liv.

Eva Castberger

Medlem i Liberalerna