Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wargön Innovation - en viktig satsning

Nyligen invigdes Wargön Innovation, en satsning som gör det möjligt att i stor skala utveckla idéer och testa nya material. Målsättningen är att Vänersborg sätta på kartan i ett mer omfattande arbete för en cirkulär ekonomi. Centerpartiet vill aktivt uppmuntra denna typ av satsningar för att långsiktigt och konsekvent ställa om till ett samhälle som tar till vara, istället för att slänga.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Varje dag året om slänger vi svenskar kläder och prylar som egentligen skulle kunna tas till vara. Det gäller särskilt kläder och textilier som kräver stora resurser vid tillverkning. Att bara slänga eller bränna kläder efter en säsong är ett stort slöseri som är ohållbart när hela världen skriker efter bomull. Tack vare resurser från Västra Götalandsregionen testas redan idag olika idéer för att sy om, laga och uppgradera plagg som annars skulle slängas eller brännas. Den verksamheten drivs i hög grad från Borås med kompetens från Textilhögskolan. Det som saknas är en storskalig anläggning för sortering av kläder. Om det ska kunna bli mer vanligt hos allmänheten att köpa omsydda kläder, att lämna in kläder för uppgradering och så vidare måste det finnas stora anläggningar för sortering efter färg och kvalité. Wargön Innovation har i flera år förberett sig för att bli platsen för denna typ av sortering. Det är en stor möjlighet för Vänersborg med omnejd att bli föregångare i en stor framtidsfråga.

Centerpartiet har aktivt medverkat till att finansiera Wargön Innovation. Vi tror att de direkta vinsterna är stora när det gäller etablering av entreprenörer och företagare med intresse för nya material samt utveckling av en cirkulär ekonomi. Vi menar också att de indirekta vinsterna kommer att visa sig vartefter. Vänersborg och Wargön blir orter som är mer attraktiva för många som vill ägna sig åt framtidens arbetsmarknad samt nya jobb inom en mer cirkulär ekonomi.

Vi har alla ett ansvar att ställa om från slöseri och linjärt tänkande till mer av återanvändning. Det behövs också konkreta beslut med rejäla resurser till testmiljöer och mötesplatser för nya idéer. Med Wargön Innovation förverkligar vi en sådan satsning. Dessutom ökar vi förutsättningarna för en sorteringsanläggning i stor skala. Vi är stolta över invigningen av Wargön Innovation och gläds åt allt engagemang som ligger bakom satsningen.

Kristina Jonäng (c) Regionråd

Ulf Eriksson (c) Ledamot regionfullmäktige Bo Carlsson (c) Ledamot regionfullmäktige