Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Yttrandefrihet tas för givet

Yttrandefrihet är något av det heligaste och viktigaste i vårt samhälle.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är grunden för den demokrati vi alla ämnar leva efter. Det är dock något som ofta tas för givet och det är ett rättighetskort som alla människor har men som ett fåtal utstickande individer väljer att vifta med. Detta är något som vi fått bevittna under påskhelgen 2022.

Högerextremismen tar yttrandefriheten för givet när man anser sig bära rätten att på offentlig plats smutskasta religion och bränna heliga religiösa symboler. Händelserna som följde är oförlåtliga. Agerandet som de människorna i upploppen visade mot svensk polis är oförlåtligt. Ingen människa står över lag och ska aldrig anse sig göra det. Påföljden om alla människor skulle anse sig stå över lag skulle bli en icke existentiell rättsstat. Med andra ord ett laglöst land.

Vad är det då som orsakade detta oförlåtliga agerande av dessa människor som under påskhelgen ansåg sig stå över lag och land? När vissa människor använder sin så kallade rätt ”yttrandefriheten” så gör de detta utan eftertanke och utan konsekvenstänk. Det var detta som skedde under påskhelgen. Högerextrema krafter som medvetet provocerade människor till dessa illdåd bara för att visa en poäng.

Oavsett om deras poäng bevittnades eller ej så gör väl ett agerande som deras lika stor skada på vår demokrati. När man vet vilka knappar man ska trycka på för att skapa kaos och orsaka förödande samhällsskada utan att personligen fysiskt göra det så gör man lika fel som dem som i praktiken gör skadan.

Yttrandefrihet är till för alla människor men bör endast användas av de människor som tänker fritt men yttrar sig med sunt förnuft och moraliskt tänkande. Kan man inte göra det så är det bättre att hålla tyst.

Aleksander Runge

författare och före detta kommunpolitiker