Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Äldre får återigen bära bördan av besparingarna

Äldres villkor och omvårdnad är en fråga som ständigt upptar mina tankar och mitt engagemang. Jag anser att äldrefrågorna är så viktiga att de bör lyftas fram mer i den politiska debatten. Även personalens arbetsvillkor bör genomlysas och förbättras. Det bekymrar mig att våra äldre återigen ska få bära bördan av stora besparingar och försämringar i omsorgen. Dessa försämringar har majoriteten orsakat genom sitt undermåliga budgetarbete.

Vi har mycket olika syn på vad som är god omsorg. Idag ser vi alla att planer på dyra brobyggen, ombyggnationer av gator och torg, administrativa tjänster som politiska sekreterare, marknadsförare och konsulter kostar oerhörda summor. Jag anser att våra skattepengar i första hand ska gå till välfärd och trygghet för våra medborgare. Det spelar inte så stor roll om vi får ett nytt fint torg för den pensionär som får betala det genom ensamhet i sin lägenhet med den kylda matlådan framför sig.

Vad spelar yttre fasader för roll om inte skattepengarna räcker till en god omvårdnad. En budget måste läggas från början med hänsyn till de prognoser som finns. Vi vet att det blir fler och fler äldre. Då anser vi liberaler att vi måste bygga fler äldreboenden. Vi anser att äldre ska ha rätt att få ett tryggt äldreboende när de behöver. Vi liberaler vill öka antalet äldreboenden – inte minska dem. Med en god ekonomisk planering så behöver det inte göras panikbesparingar.

Vi liberaler vill lägga en annan budget med prioritet på välfärd, men också på utveckling i den rimliga takt vi klarar av i kommunen. Vi måste vara beredda att ompröva befolkningsmålen om vi ser att vi inte klarar ekonomin. Vi kan inte fortsätta öka på kommunens gigantiska skuldsättning. Den gör kommunen ekonomiskt sårbar och skapar ingen framtida trygghet. Vi liberaler vill ha många små och trivsamma äldreboenden som alternativ till den kommunala äldreomsorgen.

Vi vill pröva nya lösningar. Vi vill ge äldre valfrihet och bestämmanderätt över sin egen vardag. För oss är det en självklarhet att äldre själva ska få bestämma både var de vill bo, men också vad de vill äta. Det är en möjlighet att realisera med en liberal ideologi. Vi har lagt många och bra förslag om hur det ska gå till, och fler förslag kommer. Vi vill helt enkelt få en värdigare äldreomsorg där de äldres villkor sätts i fokus och förbättras.

Eva Castberger (L)