Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Äldre kan slippa sjukhusbesök med tidiga vårdinsatser

Visst är det bra att sjukhussängar inte används längre än nödvändigt. För patienterna vore det mycket bättre att få en uppdaterad grundläggande vård redan i primärvården.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik

Replik på ”Färre patienter kvar på sjukhus i onödan efter lag” 5/8

I NU-sjukvårdens upptagningsområde var 2017 antalet äldre utskrivningsklara per invånare dubbelt så många som i riket. Någon ändring där? Det finns ett samband med antalet som skrivs in och som skrivs ut.

Visst vore det bättre att fånga äldre innan de blir så dåliga att de behöver söka akut sjukhusvård. Redan 2006 skrev Läkemedelsverket att ett blodprov som heter NT-proBNP ska tas vid symtom på hjärtsvikt som trötthet, andfåddhet eller smärta i kroppen.

Högt blodtryck är en vanlig orsak till hjärtsvikt hos äldre. Att ta prov vid symtom hos äldre gör att den viktiga och effektiva läkemedelsbehandlingen vid hjärtsvikt kan komma igång. Att behålla äldres hälsa och samtidigt minska behovet av sjukhusvård är grundläggande. Vem ser till att det blir gjort? Patienten, primärvården, kommunen eller politikerna?

Maj-Britt Elmvik

apotekare med stor erfarenhet av äldres behandling