Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Träden som växer på marken ägs definitivt inte av en natur-romantikern. Träden ingår i en jord- och skogsbrukares företag så att hen också kan få lön för utfört arbete och nedlagt kapital, menar insändarskribenten. Bild: Frank Rumpenhorst

Alldeles för många i Sverige fattar inte

Replik
Svar till "Skog är värt mer än pengar" inskickad av Ulf Johansson, 14 januari.

Ulf tänk som Ingemar Stenmark ”det är in´t lönt att tale med nån som in´t förstår” angående tidigare insändare ”Skog är värt mer än pengar”

Det är alldeles för många människor i Sverige som inte fattar att 50% av Sveriges skog idag ägs och brukas av enskilda jord- och skogsbrukare. Så har det varit sedan baggböleritiden 1870-1905 då skogsbolagen med ohederliga affärsmetoder och till underpriser köpte privata skogsfastigheter främst i Norrland.

Det stoppades 1906

Detta stoppades 1906 och därefter måste Staten godkänna försäljning till bolag, men då hade skogsbolagen nått 25% ägande. De övriga 25% ägs av Staten, Kyrkan och övriga allmänheten. Att det skall vara så svårt för många vanliga människor att förstå idag 2019, att skogen för en jord- och skogsbrukare är lika viktig för del-intäkter från sitt företag som en verkstad för en bilmekaniker?

Det är bara natur-romantiker som tror att skogen inte får brukas, den skall stå där den alltid stått, för här strövar jag. De borde vara själaglada att de bor i Sverige med sin fantastiska Allemansrätt där de kan gå i skogen och gratis kan plocka bär och svamp på annans mark.

Träden ingår i ett företag

Träden som växer på marken ägs definitivt inte av en natur-romantikern. Träden ingår i en jord- och skogsbrukares företag så att hen också kan få lön för utfört arbete och nedlagt kapital.

Ett gott råd till dig som tycker att ”Skog är värt mer än pengar” – köp dig en skogsfastighet och avverka ingenting, men njut av att ”Skog är värt mer än pengar”.

Jag förstår din frustration.