Bostäder för alla - eller för några få?

Allmännyttan har genom historien alltid spelat en viktig roll på den svenska bostadsmarknaden, men under 2000- talet har allmännyttans roll och uppdrag reformerats om.

ANNONS
|

Reglerna som trädde i kraft januari 2011 då allmännyttan ska kombinera affärsmässighet med samhällsansvar, är jag kritiskt till då det inte har bidragit till en förbättring på bostadsmarknaden. Bostadssituationen i Sverige berör hela vårat samhälle, och det finns inga enkla genvägar ta. Sverige behöver en ny bostadspolitik som erbjuder bostäder oavsett din inkomst.

Är det en modernisering av nuvarande byggregler, och en översyn av materialkostnaderna vid nyproduktion som efterfrågas inom allmännyttan.

Kan nya reformer generera fler bostäder? eller mer makt till kommunerna att styra över vilka sorters bostäder som får byggas inom ett visst område.

Det finns även dom som menar att staten bör ställa hårdare krav på kommunerna, när man planerar för bostäder som ska tillgodose hushåll med låga inkomster. Vi får ett minskat utanförskap om vi bygger fler hyresrätter med rimliga hyror, det ökar även tryggheten i samhället. Bostadssituationen i Sverige är en utmaning för hela samhället, men är Wienmodellen svaret på bostadskrisen.

ANNONS

Shorsh Ali ordförande i föreningen "Ett hem för alla"

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS