Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Leni Schmidt / EyeEm

Dags att laga och fixa grejen

Det är hög tid att växla från att köpa nytt till att laga och fixa grejen istället. Vår konsumtion av nytillverkade saker och kläder håller inte längre. Vi förbrukar motsvarande fyra jordklot genom ­dagens livsstil, det vill säga att vi använder våra barn och barnbarns möjligheter till kläder och grejer.

Om vi använder lite mindre tid på att köpa nya saker, skapar vi utrymme för att ta hand om och laga de vi har. Skor får ett längre liv om du gör rent och fettar in dem, frysskåp som frostas av drar mindre energi. Fixa till och ge ditt favoritplagg ett längre liv, sköt om en sak du gillar. Det finns en stor mängd hantverkare som gärna vill hjälpa till, skomakare, skräddare, ­cykelreparatörer, elektronik-fixare. Du vet väl att du också kan få skatte­reduktion, rutavdrag, om någon kommer hem och lagar vitvaror eller elektronik i hemmet.

Vi hoppas att du, liksom vi, vill haka på den nya trenden att fixa istället för att kasta. Vi har ju inte fyra, utan ett jordklot. Vi måste sluta konsumera våra barn och barnbarns grejer. Det måste vi fixa tillsammans!

Naturskyddsföreningen Vänersborgs Handla miljövänligt-grupp genom Britt-Marie Karlsson