Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Dags att sätta miljö och klimat främst i Europaparlamentet

I och med klimatförändringarna står mänskligheten inför den kanske mest akuta situationen vi någonsin ställts inför. Utsläppen fortsätter att öka och med det höjs temperaturerna, isarna smälter och översvämningar drabbar stora delar av världen. Detta kräver krafttag från politikerna och EU har ett väldigt stort ansvar, men också många möjligheter att göra stora insatser för klimatet.

Där liberala partier talar om att marknaden ska lösa problemen och de konservativa partierna väljer att blunda, ser vi inom Vänsterpartiet att det är politiken som måste agera. Den ekonomiska eliten och de företag som släpper ut mest också är de som mest och snabbast måste minska sina utsläpp.

Vi måste vidta omedelbara åtgärder för att skydda klimatet, därför kommer vi arbeta för att stoppa klimatskadliga subventioner, skapa en klimatinvesteringsbank och ett återtagande av jordbrukspolitiken. Vi vet att med en nationell jordbrukspolitik gör vi det möjligt att satsa mer på småskaligt och ekologiskt jordbruk. Människor och miljö måste stå över företagens vinstintressen.

Vänsterpartiet vill se klimaträttvisa i Europaparlamentet. En verklig politik för klimatet måste kräva uppoffringar från de storföretag som skadar miljön mest. Alla måste göra sin del i klimatkrisen, men det är bara vi i Vänsterpartiet som vill se till att de multinationella fossilföretagen och andra stora utsläppare hålls ansvariga och tvingas göra samma uppoffringar som oss andra.

När Naturskyddsföreningen analyserade partiernas politik i riksdagen var Vänsterpartiet ensamt parti med högsta betyg och när CAN undersökte samtliga partier i Europaparlamentet blev Vänsterpartiet bästa svenska parti. Vi ser nu fram emot att bedriva en minst lika bra politik för miljö och klimat i Europaparlamentet kommande mandatperiod. För att kunna göra detta behöver vi ditt stöd. Var en del av vår rörelse för jämlikhet och klimaträttvisa du också, rösta på Vänsterpartiet i Europaparlamentsvalet!

Deniz Butros (V)

tredjenamn till Europaparlamentet och energi- och klimatstrateg

Fahimeh Nordborg (V)

kandidat till Europaparlamentet från Trollhättan