Det är dags att göra om och göra rätt

I en gammal artikel i Colgate/Tandhälsa 2/96 påstod psykiatriprofessorn Jan Otto Ottosson, att diagnoser med somatisering tycktes öka och att detta tillåter människor att inta en sjukroll. De lider alltså enligt honom av diverse nya diagnoser. Alexitymi förklaras av att man saknar ord för känslor, så kallat ordblindhet. Det blir mera av det slaget i hans genomgång. Först beskriver han symtom, som vi märkligt nog känner igen som kvicksilverrelaterade.

ANNONS
|

Patienterna har en multisymptomatisk bild med värk, smärta och sveda i huvud, bröst och buk, yrsel och ostadighet, skakighet, trötthet, hjärtstörningar och andnöd. Somatiska fynd saknas enligt honom. Han beskrev en rad  somatoforma syndrom som: konversion; tidigare kallat hysteri, somatiseringssyndrom, hypokondri, somatoform smärta med flera. Alla ansågs vara diagnoser som idag diagnostiseras som fibromyalgi, kronisk trötthet,  kvicksilverförgiftning eller amalgamsjuka och elallergi.

Hans förslag till behandling var KBT så kallad kognitiv beteendeterapi, samtidigt som han påstod att det var omhändertagandet, som stod för förbättringarna oavsett om patienterna fått alla eller bara en del fyllningar utbytta. Detta enligt en tidigare rapport av tandläkare Anders Hugosson. Hela artikeln insinuerar att det är fel på patienten. Det finns ingen kunskap om att  kvicksilver frigjort från amalgam, rotfyllda tänder med dolda infektioner eller blandningar av olika material kan ge problem.

ANNONS

Artikeln blir intressant i ett historiskt perspektiv, när man granskar andra utredningar. Vid Forskningsrådsnämndens granskning av amalgamproblematiken tvingades de konstatera, att det fanns en uppenbar ovilja bland forskarna på amalgamområdet, att åsidosätta det vetenskapligt kritiska förhållningssättet. FRN var eniga att det finns personer med amalgamrelaterad ohälsa.

Trots att ännu en utredning har förstärkt dessa slutsatser, får patienter inte den hjälp med amalgamsanering som beslutats om sedan många år. Patienter kränks fortfarande i vården på grund av gamla stofilers lögnaktiga och högst ovetenskapliga påståenden. Det kvicksilverförbud som trädde i kraft 2009 innebar inte att alla gamla fyllningar försvann som i ett trollslag.

Patienter med ovanstående symptom valsar runt i vården utan adekvat hjälp. Det är dags nu, att göra om och göra rätt, då fakta har hunnit ikapp lögnerna.

Margaretha Molius tidigare förbundsordförande i Tandvårdsskadeförbundet

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS