Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Johansen, Erik

Djur smartare än människor?

Den som är felfri bör bedöma någon annans ord och handlingar. Ja vi hör ofta saker sägas när berörd person inte finns i närheten, och det kan vara på både gott och ont.

Oftast är berörd person omedveten om de bedömningar som görs. Men ett kan vi vara säkra på och det är att det pratas bakom ryggen på oss. Och när en person sedan träffar mig så finns den bedömningen kvar i vännens medvetande. Och detta kallar vi intelligens, är det så?

Hur gör djuren som vi räknar som ointelligenta? Ta kajor som vi sett följa varandra i flockar för att i nästa stund se ett par som håller ihop genom livet och som hjälps åt att sköta sitt bo och föda upp nya generationer. Och förresten varför blir det inte ännu fler av sådana djurarter? Och vad är det som begränsar människans utbredning?

När man talar med många människor så känns det som det finns några hörnstenar i livet, och det är sex, mat och sig själva. Hur intelligent är det? Och när ska vi lära oss att det inte är vår sak att bedöma vad som är rätt eller fel. Oftast är det den som kan minst om något som ger de mest tvärsäkra svaren. Den som är insatt i frågan vet att det finns för och nackdelar med allt.

Rune Jakobsson