Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stefan Bennhage

Dra inte ner på fem sjukskötersketjänster – leder till onödigt vårdlidande

Förslag på nedskärningar av sjuksköterskor Trollhättans Stad kan leda till onödigt vårdlidande för patienterna enligt Vårdförbundet.

Patienter som inte får smärtlindring i tid, sår som inte hinner läggas om, patienter som ramlar och inte hinner bedömas av sjuksköterskor. Patienter som är döende som inte får den vård de behöver. Är detta framtiden vi vill se för våra nära anhöriga eller för oss själva som kanske är i behov av kommunal sjukvård?

Detta kan bli konsekvenserna om politikerna i Omsorgsnämnden Trollhättans Stad beslutar ta bort fem sjukskötersketjänster i Trollhättans stad. Det innebär att det leder till en högre arbetsbelastning för sjuksköterskor, sämre arbetsmiljö och stress vilket kan leda till att sjuksköterskorna säger upp sig eller riskerar bli sjukskrivna. Det medför då en ökad kostnad för arbetsgivaren som kanske får anlita bemanningsföretag till en hög kostnad. Generellt ser vi att Vårdförbundets medlemmar i kommunen axlar ett allt större ansvar för vårdtagare som i stort sett kan inneha vilken diagnos eller ålder som helst.

Det förekommer allt från svårt sjuka barn, medelålders, människor döende i cancer, kroniskt sjuka och äldre med många olika sjukdomar. Det bedrivs en allt mer avancerad vård i hemmen, patienterna kommer hem tidigare från sjukhusen, vårdbehov större, tyngre, mer komplext, mer medicinteknisk utrustning som kräver en allt högre kompetens och erfarenhet hos sjuksköterskorna. Serviceboendena läggs ner och patienterna ska vårdas i hemmen, behövs det då inte tillräckligt med sjuksköterskor som kan bedriva en god och säker sjukvård i hemmen?

Psykiatriområdet har förändrats – är många unga med missbruk/ångestproblematik vilket är ett tungt ansvarsområde för sjuksköterskorna. Vårdförbundet menar att politikerna måste ta sitt ansvar för hälso- och sjukvården i kommunen. De behöver förstå att det inte går att dra ner på sjukskötersketjänster om man vill bedriva en god och säker vård. Istället ser Vårdförbundet ett behov av att öka antalet sjukskötersketjänster på grund av att vården flyttar ut från sjukhusen och ut i kommunerna. Vad är det för slags vård politikerna vill bedriva? Vilken kvalitetsnivå vill politikerna att hälso- och sjukvården i kommunen ska ha?

Med minskade sjuksköterskeresurser blir det en risk för att kvalitén på vården blir sämre med ökad risk för vårdlidande och att man naggar på patientsäkerheten. Vårdförbundet känner stor oro inför sparförslaget både för patientsäkerheten samt för sjuksköterskornas arbetsmiljö.

Anna-Karin Johannesson, Huvudskyddsombud Vårdförbundet Trollhättans stad