Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

På tur. Nu är det de ensamstående föräldrarnas tur och skolbarnen i den slitna skolans tur. För ett jämlikt Sverige som alla tjänar på, skriver debattörerna. Bild: Staffan Löwstedt / SvD / TT

En skattepolitik för vanligt folk

Sverige ska inte vara ett skatteparadis för dem med tjockast plånbok. I dag betalar de rikaste varken förmögenhetsskatt eller skatt på sina jättelika arv. Istället har vi ett system med avdrag som slussar stora pengar till Sveriges miljonärer.

Samtidigt som en radhusägare i Fagersta betalar lika mycket i fastighetsskatt som direktören för sin Djursholmsvilla. Som systemet ser ut har alla avdragsmöjligheter i bolagsskatten gjort att småföretagen bidragit mer i förhållande till sin omsättning än storföretagen. Så vill inte vi att det ska vara.

På många sätt går det bra för Sverige, men det kommer långt ifrån alla till del. Under lång tid har ojämlikheten ökat. Det vill vi ändra på. Vi vill att Sverige ska bli världens mest jämlika land igen.

För att kunna skapa en ekonomi som fungerar för alla behöver de som har mest bidra mer. Skatteuttaget behöver öka - vi behöver omfördela från privat konsumtion bland de välbärgade, till gemensam välfärd för oss alla. Sverige har år 2018 fler miljardärer än någonsin, samtidigt som vi har det minst omfördelande skattesystemet bland EU:s 15 kärnländer. För runt tjugo år sedan hade vi det fjärde mest omfördelande.

Vänsterpartiet menar allvar med att vi är vänster, för oss betyder det jämlikhet. Vi vet att ekonomisk jämlikhet är avgörande för ett lands utveckling och påverkar tillväxten. Det finns beräkningar från OECD som visar att Sveriges tillväxt påverkats negativt av den ökande ojämlikheten. Både stad och land måste ha goda ekonomiska förutsättningar att klara sin service.

En ny skattepolitik är nödvändig för att minska den ekonomiska ojämlikheten och för att få in de skatteintäkter som är avgörande för att upprätthålla och öka kvaliteten i välfärden. Vänsterpartiet vill höja skatten för de allra rikaste. Det gör vi genom att bland annat införa en höjd skatt på aktieutdelning- och kapitalvinst på värdepappersförsäljning, en ny förmögenhetsskatt och en bankskatt. Vi vill sänka ränteavdragen, ta bort RUT-avdrag och fasa ut ROT, som vid sitt införande endast var tänkt som konjunkturåtgärd. Pengarna behövs till att bygga äldreboenden, förskolor och hyresrätter.

Istället vill vi ha ett skattesystem för vanligt folk. Vi föreslår sänkt inkomstskatt för låg- och medelinkomsttagare. Det innebär att vi använder våra förslag om avtrappade ränteavdrag och tak, samt höjd skatt på kapitalinkomster, till att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare. Vi kallar det för en röd skatteväxling.

Vi tar även fortsatta steg framåt mot lika skatt för lika inkomst. Det är inte rimligt att sjuka, arbetslösa, föräldralediga och pensionärer ska betala mer i skatt vid lika inkomst än den som arbetar och är frisk.

Under allt för många år har det varit höginkomsttagarna som tjänat mest på den ekonomiska politiken. Nu måste det vara tunnelbaneförarens och busschaufförens. De ensamstående föräldrarnas tur och skolbarnen i den slitna skolans tur. För ett jämlikt Sverige som alla tjänar på.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)

Elin Segerlind, riksdagskandidat (V) Fyrbodal