Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Familjecentrum har hjälpt många föräldrar i sin verksamhet med föräldragrupper, råd, stöd och uppmuntran, skriver debattörerna. Bild: Christian Flodin

Familjecentrum är en viktig verksamhet!

Vi politiker i majoriteten har själva varit med och skapat den fina verksamheten Familjecentrum 1999. Tanken var att jobba mera förebyggande och på så sätt spara både pengar och mänskligt lidande genom att ha god kunskap och samverkan mellan olika verksamheter. Idag finns det liknande verksamhet i princip alla kommuner i Sverige och det är många föräldrar som får och fått hjälp i sin föräldraroll.

Både folkhälsomyndigheten, Skolverket och Socialstyrelsen lyfter fram samverkan mellan olika verksamheter som ett framgångsrecept i att lyckas med förebyggande arbete. Familjecentrum har hjälpt många föräldrar i sin verksamhet med föräldragrupper, råd, stöd och uppmuntran. Det är en verksamhet att vara stolt över!

Nu finns det en oro hos personalen på Familjecentrum när Utbildningsförvaltningen lyfte upp verksamheten som ett möjligt besparingsförslag inför 2019. En enig utbildningsnämnd var dock på senaste sammanträdet överens om att lyfta bort punkten som tog upp Familjecentrum som ett besparingsförslag. En enig nämnd var också överens om att de besparingsförslag som ska föreslås från förvaltningen tydligt ska vara kopplade till en konsekvensbeskrivning.

Nu inväntar vi en adekvat och ordentlig konsekvensanalys av förvaltningen gällande besparingsförslag som vi politiker ska ta ställning till, - vår ambition är att föräldrar och barn som nyttjar denna verksamhet ska fortsatt kunna känna sig nöjda med våra förebyggande insatser!

Mats Wiking S, avgående ordförande i Utbildningsnämnden

Sofia Andersson S, ny ordförande i Utbildningsnämnden

Fahimeh Nordborg V, vice ordförande i Utbildningsnämnden