Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Fråga efter svenskt kött på restauranger

De flesta av oss är noga med att välja svenskt kött när vi står i butiken. Anledningarna kan vara många: Värna om svensk landsbygd och biologisk mångfald, strängare krav på djurhållningen och mindre användning av antibiotika.

När vi däremot äter ute på restaurang tycks vi glömma bort dessa anledningar. Hälften av nötköttet vi äter är importerat och en stor del äts utanför hemmet.

Finland har infört ett lagkrav på ursprungsmärkning av kött även på restauranger. I väntan på att detta införs även i Sverige behöver vi restaurangbesökare börja ställa krav. En enkel fråga visar att vi bryr oss om djuren och mångfalden även när vi äter ute. Fråga om köttets ursprung nästa gång du går på restaurang!

Makt att påverka