Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Höjning. Två månader efter valet deklarerades att det skulle bli en skattehöjning för att stärka välfärden, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ge besked om skatte­höjning innan valet

Innan valet 2014 hördes ingenting från Socialdemokraterna om att man tänkte höja skatten i Trollhättan. Två månader efter valet deklarerades att det skulle bli en skatte­höjning för att stärka välfärden. Man valde den lätta vägen i stället för att bli effektivare.

Skattehöjningen motsvarande 60 öre blev ett faktum och man förklarade sitt outtalade agerande med att man aldrig har uteslutit skattehöjning. I år går vi in i valrörelsen med ett jämförbart ekonomiskt läge som 2014, trots tidigare skatteökningar fort­sätter nämnder alltså att gå med förlust. Är ytterligare skattehöjning svaret på dessa utmaningar Paul? Paul Åkerlund har hitintills duckat i frågan när den ställts i kommun­fullmäktige.

Det som rimmar extra illa är att Social­demokraterna är mycket högljudda när man kommer till skattesänkningar, men helt låter bli att yppa följderna av deras egen skatte­ökning, där en höjning av kommunalskatten slår allra hårdast mot de som har de lägsta inkomsterna. Detta vet Socialdemokraterna mycket väl, men talar väldigt tyst om.

Vi moderater lovar att vi kommer att jobba stenhårt med att vända på alla stenar, ta den mödosamma, men väldigt nödvändiga vägen framåt, för att få ut så mycket det bara går av de pengar vi hanterar i dag. Detta i stället för att höja kommunalskatten ytterligare.

Så min fråga blir igen, Paul Åkerlund, om Socialdemokraterna mot förmodan vinner valet, planerar ni att låta de som har lägst inkomst också få ta den största smällen och gå fram med ytterligare en höjning av den kommunala skatten i Trollhättan?

Peter Eriksson

Moderaterna