Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

HV. Så vem är Högskolan Väst till för egentligen? frågar sig insändarskribenten.

Högskolan Väst – för vem?

En dotter som bott i Jämtland cirka nio år kände att hon ville flytta neråt och hem till Trollhättan. De två sista åren pluggade hon till sjuksköterska på Mittuniversitetet i Östersund. Hon hörde sig för på Högskolan Väst (HV) om det skulle gå att göra sista året i Trollhättan. Den hon pratade med på HV sa att det är klart att vi ska lösa detta och det ska gå bra. Med den förhoppningen flyttade hon till Trollhättan och till sin nya bostad.

Hon fick jobb på Näl över sommaren och fortsatte dialogen med HV – men nu var de inte lika tillmötesgående, det går inte att byta utbildningsort fick hon till svar. Under två år arbetade hon på Näl samtidigt som hon försökte få till det så att hon kunde få göra klart sista året och bli klar med sin utbildning. Hon har pratat med ett antal olika människor på HV och ibland så har det låtit väldigt positivt men att något regelverk har stoppat det. Den 31 januari i år uttalade sig prorektor Jan Theliander i TTELA och då växte förhoppningen igen. Han säger: -” Inom flera sektorer är det brist på utbildad personal och här kan vi hjälpa till att fylla delar av dessa behov, exempel inom vård och it. – Som mindre lärosäte har vi möjlighet att vara flexibla och lyhörda för att komma igång med nya utbildningar. Vi har också en stor vana vid att samverka med andra och lyssna in de behov som finns och sedan forma något utifrån det.”

Tyvärr, den lyhördheten och flexibiliteten gällde inte dottern. Hon var väl medveten om att utbildningarna kanske inte var exakt lika och att hon skulle få läsa in ytterligare någon kurs och att det kanske skulle ta mer än ett år sammanlagt innan hon skulle få legitimationen. Men man verkar inte vilja värna om de som vill komma hit, bo och arbeta här. Är det inte så att det är sköterskebrist i området? Och det är väl också så att HV får pengar för de sjuksköterskor som examineras här? Hon har nu börjat sista året i Östersund, det började med nio veckors praktik och nu till hösten elva veckors praktik, inte ens detta kunde lösas här i Trollhättan. Det hade givetvis uppskattats på många sätt om detta hade kunnat lösas och setts till individens bästa så hade bland annat dubbelt boende och de onödigt dyra resorna inte behövts? I sommar har hon fortsatt att arbeta på Näl, där hon också är välkommen att börja jobba när utbildningen i Östersund är färdig. Så vem är Högskolan Väst till för egentligen?

P-A Lindroos – far till dottern