Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Inkomstklyftorna måste bekämpas – därför är vänsterpartiet ditt val!

Inkomstklyftorna i Sverige har skjutit i höjden sedan 1990-talet. Enligt OECD är Sverige ett av de länder i västvärlden där skillnaden mellan rik och fattig har ökat allra mest. Vi vet att många människor har råkat illa ut av denna fördelning samtidigt som en liten välbärgad minoritet i samhällstoppen har skrattat hela vägen till banken. När fattigpensionären måste välja mellan maten och medicinen kan den nyblivna miljardären välja lyxsemestern i New York eller Schweiz.

När den ensamstående mamman lyckas klara månaden ut med barnbidraget så inkasserar direktören ut den senaste vinstutdelningen i miljonklassen. Det är uppenbart att Sverige glider isär av denna utveckling. Något måste göras.

Vi i Vänsterpartiet är tydliga i vårt budskap. Vi är det enda riksdagsparti som vill ta krafttag mot ojämlikheten i samhället. Genom att omfördela pengarna från rik till fattig får fler göra sina klassresor och ta del av det växande överflödet som finns i landet. Höjda ersättningar i socialförsäkringarna, höjt barn- och studiebidrag och större underhållsstöd är några av de satsningar som partiet genomdrivit under mandatperioden. Vi har varit med och fått igenom mer än 80 reformer. Våra motståndare kallar detta ”populism” men vänsterpartiet kallar reformerna för små steg mot ett bättre land att leva i.

Som vänsterpartist är jag stolt över det mitt parti åstadkommit i men samtidigt vill vi så oerhört mycket mer. Varenda röst som tillfaller vänstern ökar vår förhandlingsposition i kommun, region och riksdag. När partiets styrka växer är det mycket svårare att ignorera oss och gör det lättare att ställa krav. Det är då vi kan se en arbetstidsförkortning växa fram, hur kollektivtrafiken steg för steg avgiftsbefrias och hur de otrygga anställningarna på arbetsmarknaden fasas bort och hur vägen till en likvärdig skola blir kortare och sist men inte minst klimatfrågan sätts på dagordningen.

Vänsterpartiet är ingen opportunist som byter åsikt efter stunden. Vi står för vad vi säger och är tydliga vad vi vill. Just därför bör alla som är intresserade av ett jämlikt och solidariskt och inkluderade samhälle lägga sin röst på vänsterpartiet. Det är första steget mot ett samhälle för alla, inte bara för de få.

Fahimeh Nordborg (V)

Gruppledare i Trollhättan