Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

För personer födda mellan 1970 och 1982 är förslaget riktålder 69 år för pension. Pensionsgruppens partier S-L-C-M-KD-MP förbereder nu ett skarpt förslag för riksdagen i vår och då kan det bli lag på att alla måste arbeta längre, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kan bli lag på att arbeta längre

Pensionsgruppen, bestående av partierna S-L-C-M-KD-MP, står bakom det svenska pensionssystemet. Det kom aldrig fram i valrörelsen att de redan gjort upp om din framtida pension. Ersättningsnivån i det allmänna pensionssystemet i förhållande till livsinkomsten har sjunkit från 61 procent 1999 till 48 procent idag och liknar idag ett grundtrygghetssystem som endast garanterar de mest basala behoven.

Daniel Barr, nytillträdd generaldirektör på Pensionsmyndigheten (PM), varnar nu politikerna att förtroendet för pensionssystemet ifrågasätts eftersom en större del av befolkningen inte ens kommer upp till 50 procent av sin inkomst från de yrkesverksamma åren. Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet FTF (årets pensionsspecialist 2016) skriver att korrelationen mellan att ha arbetat och inte arbetat alls har ringa betydelse.

En person som arbetat i 42 år och tjänar genomsnittliga 33 700 kronor/månad (och hur många gör det?) får bara 942 kronor/månad mer i månaden i pension, jämfört med en person som aldrig arbetat men som är berättigad garantipension och bostadstillägg. I PM:s rapport från i somras rapporterades att 245 000 svenskar över 65 år ligger under gränsen för fattigdomsrisk och fler äldre ligger nära gränsen. Prognosen visar att den ekonomiskt utsatta gruppen kommer att öka.

Arkitekten bakom ett nytt förslag, Ole Settergren, PM, kom fram till att vi måste arbeta längre för att stoppa värdedräneringen. För personer födda mellan 1970 och 1982 är förslaget riktålder 69 år för pension. Pensionsgruppens partier S-L-C-M-KD-MP förbereder nu ett skarpt förslag för riksdagen i vår och då kan det bli lag på att alla måste arbeta längre.

Vad säger partierna V och SD om Pensionsgruppens förväntade förslag som kan bli lag i vår?

Lurad pensionär