Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Visst är det ett problem att många barn och vuxna rör på sig för lite, men det problemet avhjälps knappast av att ta bort sommarlovskortet, skriver debattörerna. Bild: Stefan Bennhage

KD och M tar bort sommarlovskorten

Efter sommaren 2018 var det många ungdomar som med hjälp av kollektivtrafiken hade upptäckt nya möjligheter och sett nya platser. De kunde åka utan att behöva fundera över om de hade råd att ta tåget till Göteborg eller bussen till Skövde, Borås eller Lysekil.

Sommarlovskort på kollektivtrafiken för ungdomar var en av de bästa frihets- och jämlikhetsreformer som regeringen Löfven genomförde under förra mandatperioden! Denna populära satsning för ungdomar fortsätter dessvärre inte 2019 - den stoppas av M-KD och SD i och med den budget de röstat igenom i riksdagen.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed försvarar borttagandet av sommarlovskorten med att reformen riskerar att gå ut över vården (Dagens samhälle, 2/1). Om det handlar om att få mer pengar till vården, varför ligger det då i samma budget enorma skattesänkningar?

Forssmed tycker också att sommarlovskorten ska bort för att ungdomar rör på sig för lite, dock utan att reflektera över att reformen sannolikt ledde till att ungdomar rörde på sig mer då de kunde ta kollektivtrafiken till aktiviteter. Visst är det ett problem att många barn och vuxna rör på sig för lite, men det problemet avhjälps knappast av att ta bort sommarlovskortet.

Eller tycker Forssmed och övriga inom KD, M och SD att ungdomar ska gå, jogga eller cykla milen till Uddevalla, Lidköping eller Ulricehamn för att hälsa på vänner eller bara få en skön sommardag med vänner? Ska ni framföra det när sommarlovet närmar sig: ”En av anledningarna till att vi tog bort sommarlovskorten var för att ni rör på er för lite”.

Bijan Zainali (S)

Oppositionsråd i Västra Götalandsregionen

Malin Johansson (S)

Kommunfullmäktigeledamot i Trollhättan

Sofia Andersson (S)

Distriktsordförande SSU Fyrbodal