Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Johan Nilsson/TT

Kriminalvården som arbetsgivare har ett stort ansvar

Det är med bestörtning jag läser din insändare. Kriminalvården som arbetsgivare har ett stort ansvar att både bedriva en god verksamhet och se till att våra medarbetare hanteras på ett korrekt och respektfullt sätt.

REPLIK

Till signaturen "trött och ledsen", TTELA 13 juni

Härskartekniker är inget som hör hemma på någon arbetsplats, ej heller hos oss. Som kriminalvårdschef slås jag ofta av det motsatta – att det finns en vänlig och trevlig ton mot varandra, oavsett vilka roller vi har och situationer vi står inför. Därför blir jag både upprörd och samtidigt förvånad när jag läser insändaren.

För att vara tydlig - att ”bli av med personal” är inget vi sysslar med. Arbetsrättens regler och skydd för arbetstagaren är långtgående, även inom Kriminalvården. Vi utövar heller ingen utpressning på medarbetare att hen ska säga upp sig. Det strider mot gällande regler och är inte något en arbetsgivare får syssla med.

Värdegrundsfrågor samt hur vi bemöter varandra är något som vi hela tiden behöver hålla levande genom diskussioner på arbetsplatsträffar samt med fackliga organisationer och skyddsorganisationen. Jag tycker vi har öppna och ärliga diskussioner med fack och skyddsombud i vår lokala samverkansgrupp, allt i syfte att utveckla verksamheten samt motverka just det som insändaren tar upp.

Jag uppmanar därför insändarskribenten att höra av sig till mig för fortsatt samtal kring detta. Kriminalvården har ett viktigt samhällsuppdrag och våra medarbetare ska i detta angelägna arbete känna sig trygga på sin arbetsplats.

Marcus Sundberg

Kriminalvårdschef för anstalterna Brinkeberg och Östragård samt häktet i Uddevalla