I samband med den internationella kvinnodagen finns det inget annat än att stå upp för jämställdheten och friheten för varje människa - på riktigt, uttrycker debattörerna.
I samband med den internationella kvinnodagen finns det inget annat än att stå upp för jämställdheten och friheten för varje människa - på riktigt, uttrycker debattörerna. Bild: Hasse Holmberg / TT

Kvinnor ska inte vara fastlåsta i hemmet

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men det finns saker som kan bli mycket bättre. Fokus i jämställdhetsdebatten har en tendens att hamna fel och vänstern har kapat ordet feminism. Kvotering av börsbolagsstyrelser kan aldrig vara den viktigaste frågan inom jämställdhetsdebatten i Sverige, inte när vi vet att det finns barn och unga som lever med hedersproblematik eller att sysselsättningsgraden hos kvinnor är lägre än hos män.

ANNONS
|

Den 8 mars varje år uppmärksammas den internationella kvinnodagen, en dag då vi tänker lite extra på jämställdhet. I år är det också 100 år sedan den allmänna rösträtten infördes och även kvinnor fick göra sin röst hörd. Mycket har hänt på 100 år. Trots det finns det saker kvar att göra, problem att möta. Men det handlar inte om kvoteringar av börsbolagsstyrelser utan om verkliga problem, där det behövs riktiga lösningar.

I det utanförskap som biter sig fast i många förorter i Sverige idag är det kvinnor som drabbas hårdast. Endast varannan utomeuropeiskt född kvinna är i arbete och för de kvinnor som har låg utbildningsnivå är det inte ens en tredjedel som befinner sig på arbetsmarknaden. Vi vet också att många lever under en hedersproblematik. Det här är de verkliga jämställdhetsproblemen och vi kan se till att de minskar.

ANNONS

Riktig jämställdhet kommer när förutsättningarna är lika för alla. Det är här vår konflikt med de rödgröna partierna ligger. Deras jämställdhet handlar aldrig om människors egen kraft, utan bara om utfallet människor emellan. Vi har en annan idé. Vi i Moderata Ungdomsförbundet vill därför se att Sverige levererar en politik som gör att fler tjejer och kvinnor står på egna ben i karriären och i hemmet. Där alla i Sverige, oavsett bakgrund och bostadsort, styr över sina egna liv och sin egen framtid. Det här är en viktig frihetsfråga och som aldrig ska förminskas.

Det här är varför vi driver en politik en politik som stoppar fattigdomsfällorna och möjliggör för fler att göra karriär. Kvinnor ska inte vara fastlåsta i hemmet utan på arbetsmarknaden och tjäna sina egna pengar. För vi vet att jämställdhet och ekonomisk frihet går hand i hand. Ett ‘’fuck-off-kapital’’, RUT och ett reformerat bidragssystem gör mer för jämställdheten än kvotering. För att det alltid ska löna sig att göra rätt för sig och ingen familj ska förlora på att kvinnor börjar arbeta. Det är rätt och riktig.

I samband med den internationella kvinnodagen finns det inget annat än att stå upp för jämställdheten och friheten för varje människa - på riktigt.

ANNONS

Benjamin Dousa

Förbundsordförande MUF

Anton Lidell

Distriktsordförande MUF Västra Götaland Norra

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS