Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Alexander Olivera/TT

Liberalernas krav är att återförstatliga skolan

Replik
Svar till Fredrik Berggren om Nedskärningspolitiken i skolan, TTELA 29 maj.

Kommunaliseringen av skolan har visat sig vara ett riktigt misslyckande. I förhoppning att decentralisering skulle öka skolans kvalitet – och på köpet bli av med en stor budgetpost för staten - drev dåvarande skolminister Göran Persson igenom den, trots starkt motstånd. Trots diverse statsbidrag har de flesta kommuner inte klarat sitt uppdrag. Till detta kommer att lönenivån för lärarna, trots en positiv trend, ännu inte nått den nivå som krävs för att locka tillräckligt många duktiga människor till en framtid inom läraryrket. Underskottet på lärare och ökade sparkrav på skolan lär knappast förbättra situationen.

Eftersom den kommunala ekonomin nu går mot ännu sämre tider framstår vårt liberala krav om att återförstatliga den kommunaliserade skolan som än mer angeläget. Lärarnas Riksförbund, med representanten i Lilla Edet Fredrik Berggren, gav framsynt i TTELA sitt fulla stöd för detta. Fler och fler inser betydelsen av en god skola för barnen och samhället. Med staten som huvudman skulle skolan bli mer likvärdig mellan kommuner och hållas utom räckvidd för sparivrande kommunpolitiker. Bland de politiska partierna är stödet ännu svagt.

Men ett parti, Vänsterpartiet, har intagit samma ståndpunkt. Men inte i Trollhättan. Här tar Vänsterpartiet istället avstånd från sin egen politik, och stödjer den olyckliga socialdemokratiska politiken, med resultat att skolan får för lite resurser; ofattbart många elever orkar inte uppnå godkända betyg här i Trollhättan. Men så länge skolan står under kommunernas försorg måste vi lokalt kämpa för att skolan ges tillräckliga medel att ge våra barn en god utbildning. Det är i längden alltid en mycket lönsam investering.

Claes Edgren (L)