Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Mat serverad i matsalen i social samvaro?

Jag är en anhörig som fortfarande hoppas på att de äldre i Frändefors ska få sin mat serverad i matsalen och samtidigt få den sociala samvaro som de blivit lovade.

Först, vad kostar det när fler från hemtjänsten ska hem till de boende och hjälpa till med lunchen kontra att ha en hemtjänstpersonal i matsalen två till tre timmar? Det finns även en annan lösning på detta och det är att de boende får varm mat i portionslådor från Brålanda som de äter i matsalen (inte lika inbjudande att äta ur låda men, men ...).

Nu går det, året runt, mat i kantiner och värmeskåp till de boende i samma hus som matsalen men som de äter på sina avdelningar. Istället för att var och en av de boende ska få hjälp av personal att värma sin kalla mat från Lingården så kan varm mat levereras i portionslådor från Brålanda. Det går att äta ur dessa lådor och maten får plats i värmeskåpen.

I matsalen får de boende hjälp av någon från hemtjänsten. Flera blir vinnare! Färre hemtjänstpersonal behövs då vid lunchtid och de äldre får social samvaro, varm mat och äter i matsalen året runt vid samma tid.

När Karin Hallberg säger att de äldre har tillgång till matsalen som sin mötesplats så har hon tyvärr inte förståelsen för dessa personers problematik, därav tidigare servicebostad.

Flera av de som valde att bo kvar har inte förmågan att gå till matsalen när det hänger på att de själva ska aktivera sig och blir därmed kvar i sina lägenheter alla helger och röda dagar.

A-H.W.L