Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Högst. Miljöpartiet placerar sig högst i undersökningen då de ställer sig bakom alla Naturskyddsföreningens 18 förslag, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Moderat miljöpolitik är sämst

Replik

Johan Hultberg, riksdagsledamot för Moderaterna kommenterade den 4 juni, vår artikel i TTELA där vi skrev att klimatet är viktigaste frågan inför valet den 9 september. Johan Hultbergs huvudargument mot oss är att ”vi valt symbol- och plakatpolitik framför effektiva åtgärder”. Hultberg och moderaterna säger att ”miljö-klimatpolitiken behöver vara effektiv och resultatinriktad”. De framgångar Miljöpartiet åstadkommit i regeringen på miljösidan har ingen regering tidigare lyckats med hittills. Låt oss jämföra moderaternas miljöpolitik med den som Miljöpartiet har åstadkommit under fyra år i regeringen. Nyligen presenterade Naturvårdsverket sin miljöenkät där de frågade samtliga riksdagspartier om vad de lovade 2014 och för den kommande mandatperioden.

Där framgår att Miljöpartiet placerar sig högst i undersökningen då de ställer sig bakom alla Naturskyddsföreningens 18 förslag. Moderaterna hamnar sist i Naturvårdsverkets undersökning, om man undantar Sverigedemokraterna som endast ställer sig bakom två av de 18 förslagen.

Moderaterna är också det borgerliga parti som uppvisat lägst miljöambitioner under mandatperioden. Tydligare än så kan inte moderat miljöpolitik beskrivas.

Det är Miljöpartiet som har drivit igenom 100% förnybar elproduktion till år 2040, något som samtliga partier ställt sig bakom. Miljöpartiet har också drivit igenom en klimatlag och långsiktiga utsläppsmål. Vi har också drivit igenom den största miljöbudgeten någonsin, vilket bl.a. kommer att användas till ökad satsning på solceller, vilket är 20 gånger mer jämfört med när alliansen styrde.

Miljöpartiet har nyligen tillsammans med Socialdemokraterna presenterat den största infrastruktursatsningen i Sverige, 700 miljarder kronor mellan 2018-2029 med bl.a. den största satsningen på järnväg någonsin. Beslutet rymmer också betydande satsningar på sjöfart och väg. Detta är möjligt då regeringen satsar 100 miljarder kronor mer än i förra planperioden.

Miljöpartiet har visat att det är allt annat än plakatpolitik som har åstadkommits i regeringen inom miljöområdet. Vi förstår att moderaterna har svårt att acceptera att svenska folket ser förändringarna i klimat- och miljöförstöring som den viktigaste frågan som vi svenskar är mest orolig över. Något som SOM-institutet presenterade i april och inte skattesänkningar, vilket är den fråga som Moderaterna sätter högst på sin politiska dagordning.

Peter Rådberg

1:a på riksdagslistan i Västra Götalands norra valkrets, Trollhättan

Tony Johansson

1:a på riksdagslistan i Västar Götalands norra valkrets, Mellerud

Har du synpunkter på insändaren? Eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.