Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Även lärare röker inom förbjudet område, inte sällan tillsammans med elever. De lärare som "tar tag i det" och "åtgärdar problemen" däremot, lyser med sin frånvaro, skriver insändarskribenten.

När tar skolans personal tag i rökproblemet?

Den som besöker Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg märker något väldigt tydligt. Det rökningsförbud som finns efterlevs inte på något sätt. Jämt och ständigt ser man personer som trotsar det och tar sig ett bloss, inte alls i skymundan utan oftast framför skolans ingångar.

Samtidigt slår man sig på bröstet ifrån ledningens håll om att det minsann råder rökförbud på skolan. Att detta inte gör någon skillnad i verkligheten är mindre intressant. Detta är något som diskuteras vid nära varje rektorsråd, klassråd etcetera, och när det tas upp så ska det minsann bli ordning, man ska åtgärda det och ta tag i problemet, och man försäkrar att det från lärarnas håll råder en tydlig hållning om att det inte är okej, ett mycket intressant sätt att se på det, då även lärare röker inom förbjudet område, inte sällan tillsammans med elever. De lärare som "tar tag i det" och "åtgärdar problemen" däremot, lyser med sin frånvaro.

Denna fråga hade inte varit ett problem om skolans samlade lärarkår med kraft kunde säga till alla rökare på skarpen, det som krävs är pondus och auktoritet, något som verkar saknas. Att det är bekvämare och mer lätthanterligt att ta sig igenom vardagen med skygglappar är förståeligt, men anstår det verkligen personal på en gymnasieskola, som dessutom slår sig för bröstet just när det gäller rökförbudet? Om man är villig att kompromissa om denna ordningsregel är det bara en tidsfråga innan auktoriteten faller helt. Denna utveckling kan enkelt förhindras, och jag föreslår helt enkelt att skolans personal tar tag i problemen, denna gång på riktigt.

Elev BSG