Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Stefan Bennhage

Någon måste förstås betala eller?

Replik
Med anledning av insändaren "Välja Västtrafik eller bilen" och Mette Ramquists svar, skulle jag vilja ställa en fråga till Västtrafik.
Svar till Anne Nilsson

Varför ska en person som har periodkort kunna ta med sig tre "barn" under 20 år gratis?! Hur mycket kostar detta per år och vad är tanken bakom?! Själv är jag en 68-årig pensionär som bor i Vänersborg och får betala fullt pris när jag åker med Västtrafik. Inga rabatter. Men, någon måste förstås betala ...

Anne Nilsson

Tack för dina frågor. Vi på Västtrafik vill alltid kunna erbjuda attraktiva alternativ till att ta bilen och på så sätt främja hållbart resande. Ett sätt för att nå detta är vårt erbjudande där den som reser med periodkort kostnadsfritt kan ta med sig tre barn under 20 år. Tanken bakom det är att de som pendlar kollektivt med oss till jobbet ska klara sig utan bil även på helgen. Vi vill göra valet mellan kollektivtrafik och bilen ännu enklare.

Att uppskatta vad erbjudandet kostar är väldigt svårt eftersom de som reser via det aldrig registreras som resenärer. En bedömning som gjordes 2016 räknar med ett intäktsbortfall i storlek av cirka 10 miljoner kronor per år. Men det är också bara en uppskattning, vilket är viktigt att poängtera. Det här erbjudandet ger också nya kunder i andra änden och gör inte minst att fler reser hållbart med kollektivtrafiken istället för att sätta sig i bilen.

Henrik Kjellberg, Västtrafik