Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vi på HjärtLung vill se krafttag för att öka strokepreventionen i Västra Götalandsregionen, skriver debattören. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Pulstagning bland äldre måste öka för att rädda liv i Västra Götalandsregionen

Allt fler har förmaksflimmer i Västra Götaland. Antalet med en registrerad diagnos av förmaksflimmer har under perioden 2012–2016 ökat från drygt 36 000 till drygt 43 000 personer. Obehandlat förmaksflimmer leder i ett av fyra fall till stroke inom fem år. Om fler flimmer upptäcks kan flera behandlas och ett stort lidande förhindras. I Västra Götaland behöver vi hjälpas åt för att stoppa fler strokefall – genom att påminna varandra om pulsen.

Förmaksflimmer upptäcks i regel genom pulstagning. Att ta pulsen är därför ett enkelt första steg för att förebygga stroke. Västra Götalandsregionen (VGR) har infört något som kallas ”opportunistisk screening” inom primärvården. Det innebär att regionen rekommenderar vårdcentraler att ta pulsen på patienter över 65 år, oavsett vad patienten söker vård för. Rekommendationen är utmärkt, men ibland glöms den bort. Vårdsituationen kan vara stressad, mycket ska hinnas med, patienten går därifrån utan att pulsen togs.

Alla äldre patienter behöver därför påminna vårdcentralerna om att ta pulsen – oavsett skälet till att de är där. Och alla vi anhöriga till någon över 65 behöver sprida kunskap och få fler att påminna om pulsen. Om fler flimmer upptäcks genom pulstagning, kan flera behandlas och ett stort lidande förhindras. Vi är på rätt väg - Socialstyrelsen pekar ut fler behandlade förmaksflimmer som en viktig orsak till att allt färre drabbas av stroke.

Vi på HjärtLung vill se krafttag för att öka strokepreventionen i Västra Götalandsregionen.

Stroke orsakar omfattande lidande och orsakar dessutom stora kostnader för samhället. De resurserna kan vi återinvestera i förebyggande arbete och en primärvård där patienterna blir sedda.

Länsföreningen HjärtLung Västra Götaland

Bengt Hagstedt, ordförande