Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

S kan nu närmast beskrivas som en Barbapappa. Aldrig förut har vi sett ett parti omforma sig så snabbt och så många gånger för att behålla makten, uttrycker debattörerna.

S är lika snabba att omforma sig som en Barbapappa?

Replik
Svar till Helt klart ett nytt politiskt landskap, 4 februari

De tre S-märkta riksdagsledamöterna Hellman, Holmqvist och Wiking anser att Moderaterna radikaliserats och jämställer M med högerextrema rörelser som återfinns ute i Europa. Det är en pinsamt historielös jämförelse och ett nytt lågvattenmärke av S-trion.

Socialdemokraterna verkar göra allt för att flytta fokus från sina egna politiska lappkast de senaste åren. S kan nu närmast beskrivas som en Barbapappa. Aldrig förut har vi sett ett parti omforma sig så snabbt och så många gånger för att behålla makten. Reformer som S gick till val emot och beskrevs som hot mot välfärden och den svenska modellen ska nu i regeringsställning genomföras. Makten framför allt är tydligt melodin för S.

Vi moderater står stadigt i våra liberalkonservativa värderingar och beklagar att Hellman, Holmqvist och Wiking verkar tro att de vinner sympatier genom att försöka klistra fula etiketter på oss. Att, som vi, våga tala om problem som vanligt folk upplever i form av bland annat en ökande otrygghet och en välfärd med ökande brister är inte att måla upp bilder, polarisera och skrämmas. Det är att se och våga ta våra gemensamma samhällsproblem på allvar, vrida och vända på dem i debatten för att gemensamt hitta lösningar. Det vore välkommet om Hellman, Holmqvist och Wiking istället för att högljutt klistra etiketter skulle vilja delta i debatten om hur samhällskontraktet kan återupprättas.

När utanförskapsområdena blir fler, inkomstklyftorna blir djupare – är det inte då dags att lägga om politiken och se varje individ som fantastiska resurser med egenkraft att förändra? Vi moderater vill släppa kraften fri hos individer och företag och uppmuntra till klassresor oavsett var man bor eller kommer ifrån. Då behövs en skola som förmår att ge alla barn rättvisa möjligheter i livet, det krävs reformer för att knäcka och förebygga utanförskap. Vi moderater satsar på språkförskola och mindre barngrupper, fler vägar in på arbetsmarknaden genom utökat RUT-avdrag och möjlighet att lära sig jobbet på jobbet.

Vi hoppas på riktigt att S nu är ärliga i att de vill ta tag i integrationsutmaningarna, som negligerades under föregående mandatperiod. Integrationen är en av vår tids ödesfrågor.

Samtidigt är vi bekymrade över att S nu återigen har svängt i migrations­politiken. Vi moderater vill se en långsiktigt hållbar migrationspolitik som skapar förutsättningar för en lyckad integration där språk och arbete är nycklarna in i samhället. Vad vill Socialdemokraterna? Egentligen?

Ann-Sofie Alm (M) Johan Hultberg (M)

riksdags­­­leda­möter för Fyrbodal