Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Satsa på skolan för framtidens skull!

Alla lokala politiker har ett stort ansvar för skolan och för att den ska hålla så hög kvalitet som möjligt.

Att prioritera skola och undervisning kan innebära att något annat måste stå tillbaka. Vi i Lärarnas Riksförbund uppmanar er lokala politiker i Trollhättan och Kunskapsförbundet Väst att våga göra just den prioriteringen.

Ni måste visa i handling att ni förstår att skolans viktigaste resurs är lärarna. I tider av lärarbrist är det viktigt att ni har en plan för hur alla elever ska kunna undervisas av behöriga och legitimerade lärare. Det finns inga genvägar, utan det krävs satsningar på konkurrenskraftiga lärarlöner och attraktiv arbetsmiljö.

Staten tar sitt ansvar och bidrar årligen till höjda lärarlöner, men det innebär inte att den lönemässiga uppvärderingen av läraryrket är färdig. Samtliga kommuner måste också ta sitt ansvar för att kunna locka tillbaka de som lämnat yrket, behålla de yrkesverksamma och få fler att vilja bli lärare. Ska lärare återigen få en livslön som gör det värt att utbilda sig till lärare, så måste uppvärderingen av lärarlönerna fortsätta.

För lärarna i Trollhättans stad och Kunskapsförbundet Väst blev löneutfallet runt 2,5 procent i lönerevisionen för 2018. Det är långt sämre än i till exempel Gnosjö där våra medlemmar fått en löneökning på 5,1 procent i snitt. Det är sådana siffror som vi skulle behöva se i hela landet för att öka attraktiviteten i läraryrket.

Men arbetsbelastningen är en minst lika viktig fråga för att skapa ett attraktivt läraryrke. Lärare är oftare än många andra yrkesgrupper sjukskrivna på grund av stress. Det är därför avgörande att kommunen ser till att lärarna avlastas administrativa uppgifter, så att de kan fokusera på sin undervisning. Det kan innebära att man behöver anställa andra yrkeskategorier som kan avlasta och komplettera lärarna, men utan att detta dränerar resurserna för undervisning.

Tillsammans kan vi åstadkomma den bästa skolan och vi har många förslag hur våra skolor skulle kunna förbättras. Vi ser därför fram emot ett gott samarbete om skolan under den kommande mandatperioden!

Larz Blomqvist

Monica Fors

Lärarnas Riksförbund

Trollhättans stad och Kunskapsförbundet Väst