Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bu eller bä. Hur smart är detta egentligen undrar undersköterskorna i Vänersborg. Bild: JESSICA GOW / TT

Smarta scheman?

Hur smart är detta kan man nu undra? Vänersborgs kommun inför nu ett nytt schema för vårdpersonalen tillsammans med inhyrda konsulter.

Konsulterna granskar alla enheter och talar sedan om för oss hur vi ska arbeta och vad vi mår bra av. Nu ska alla ha fyraveckorsschema, det vill säga efter fyra veckor görs ett nytt fyraveckorsschema alltså vet vi inte hur vi kommer att arbeta längre än fyra veckor åt gången. För att göra dessa scheman har kommunen anställt sex personer som ska arbeta heltid med detta.

Nu har många fasta scheman en del har åtta- eller tolvveckorsschema och en del har tvättstugescheman det vill säga man lägger scheman själv och alla är delaktiga. Så detta fyraveckorsschema blir en klar försämring för oss. Vi har ju ett privatliv och vill ha framförhållning så vi också kan planera vår fritid.

Vi arbetar redan kvällar, varannan helg, storhelger, vi har delade turer det vill säga arbetar förmidddagspass, rast några timmar och sedan kvällspass och nu på detta ska vi ha fyraveckorsschema.

Hur ska vi locka fler att arbeta i vården med detta? Tänk om arbetsgivaren pratade med oss personal någon gång, vi kan vårt jobb och vet vad vi mår bra av. Det kan vi tala om själva utan konsulter. Dessutom undrar man ju vad dessa konsulter kostar kommunen i dessa spartider?

Undersköterskor i Vänersborgs kommun