Minskad risk. Sprututbytesprogram minskar de facto risken för smittspridning och innebär snarare en inkörsport till sjukvården än i missbruk, skriver debattören.
Minskad risk. Sprututbytesprogram minskar de facto risken för smittspridning och innebär snarare en inkörsport till sjukvården än i missbruk, skriver debattören. Bild: Martina Holmberg / TT

Sprututbytesprogram inkörsport till sjukvården inte missbruk

Jag läser med bestörtning inlägg från talföra invånare i Fyrbodal om risker och hot som de ser med det nyinrättade sprututbytesprogrammet inom NU-sjukvården. Inläggen i debatten bottnar i okunskap och utifrån en moraliserande syn på människor med beroendesjuka.

ANNONS

Det kan inte vara annat än välkommet att människor som i dag lider av en svår beroendesjuka får ytterligare en kontaktpunkt mot vården och att gator, torg och lekplatser hålls rena från smutsiga sprutor.

Att injicera narkotika i blodomloppet är på intet sätt en inkörsport till ett liv i missbruk utan är snarare slutstationen.

Jag är därför oerhört stolt över våra politiker och tjänstemän som lyft blicken och på allvar omfamnat befintlig forskning och beprövad erfarenhet från andra regioner, kommuner och länder. Sprututbytesprogram minskar de facto risken för smittspridning och innebär snarare en inkörsport till sjukvården än i missbruk.

ANNONS

Inom sjukvården möter vi regelbundet människor som lider av beroendesjuka. Denna patientkategori innefattar våra mest komplexa och resurskrävande patienter. Många gånger lider de inte bara av ett beroende utan också sociala och psykiska besvär.

Vi behöver således göra allt vi kan för att fånga in, prata med och förmå dem att acceptera vår hjälp. Ett sprututbytesprogram är en sådan insats.

Därutöver vill jag påpeka att ingen går fri från att hamna i ett beroende och att majoriteten av oss känner någon som lider av det. Så jag ber er som oaktsamt skriver dessa moraliserande debattinlägg, vänligen sluta prata om era medmänniskor som parior som behöver sopas under mattan.

Arvin Yarollahi

Läkare

ANNONS