Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Svenska språket bör prioriteras

Replik
till A. Teist 7 juni

Tack A. Teist för din eminenta replik på insändaren ”Förskolebarn i Västra Götaland har rätt till modersmål” (4 juni), där Jakob Skogholm, vd för ILT inläsningstjänst, skriver att modersmåls­arbetet borde prioriteras högre och att det är centralt för den fortsatta språk­utvecklingen.

Kan ju vara att så är, men i dag talas och skrivs det minst 150 språk i Sverige och vi Sverigedemokrater i Trollhättan anser att vi kan inte ta hänsyn till alla dessa.

I Sverige har vi fem erkända nationella minoritetsspråk: Finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska och dessa ska det tas hänsyn till. Det är minoritetsspråk med historisk hävd, varför de som använder språken har getts särskilda rättigheter (Institutet för språk och folkminnen).

Vi Sverigedemokrater tycker precis som du A.Teist, att i Sverige talar vi svenska. Första prioriteringen måste vara svenska språket, ända från förskolan och uppåt och särskilt för de barn som inte talar svenska i hemmet. Att förstå och tala svenska måste vara nummer ett för alla nyanlända, för att kunna anpassa sig till det svenska samhället och kunna ta del av Sveriges lagar och regler, seder och bruk, skyldigheter och rättigheter med mera.

Nyckeln till integration ligger i språket. Modersmålet får de lära sig på fritiden. Detta får föräldrarna ta ansvar för. I Sverige talar vi först och främst svenska.

Monica Tenberg

Kandidat till kommunfullmäktige

Sverigedemokraterna i Trollhättan