Ta till vara flyktingungdomarnas ambitioner och prestationer

Vi har i vår undervisning på Birger Sjöberggymnasiet ett antal elever som bor på flyktingboendet Restad gård. De allra flesta av dessa elever är ambitiösa och målmedvetna och kämpar hårt för att nå kunskapsmålen. Detta trots att deras boende ofta motarbetar dem i deras ambitioner.

ANNONS
|

Eleverna delar oftast rum med tre andra som i många fall inte går i skola utan tillbringar sin tid på boendet eller kanske arbetar på annan ort med andra tider. Det betyder att elever som behöver lugn och ro för att läsa och tid till att sova på nätterna inte har den möjligheten. Många orkar inte komma till skolan varje dag eller kommer trötta efter sömnlösa nätter vilket tär både fysiskt och psykiskt.

Det är migrationsverket som placerar ungdomarna på boendet. De har tidigare fått påbackning om att placera de studerande tillsammans eller på annat sätt försöka underlätta för dem, men utan att ge respons.

ANNONS

Senaste tiden har det även framkommit att man utfört regelrätta razzior när två till fem poliser och/eller väktare kommit in mitt i natten och krävt att få se ungdomarnas LMA-kort (en form av id) när de legat och sovit. Detta har flera gånger hänt efter midnatt, till exempel vid 02.00 på natten. De har fått ställa sig på rad och svara på frågor medan besökarna tittar sig omkring i rummet. Ett i många avseenden kränkande behandling. En elev förklarade att om de bara förklarat varför de kom, vad de letade efter och vänligt bad att få se sig omkring hade det inte gjort så mycket, men de har inte fått några svar och ofta inte blivit vänligt bemötta.

Det är ett stort misstag att inte se dessa elevers ambitioner och prestationer som resurser för landet och försöka underlätta för dem. Varför inte behandla dem på ett respektfullt och anständigt sätt? Varför inte hjälpa dem som vill något att bli en del av samhället i stället för att medvetet försöka driva dem till psykisk ohälsa, hemlöshet, kriminalitet eller tillbaka till de helveten de flytt ifrån?

Caroline Sehlberg och Eva-Lena Holm

lärare på IM-programmet BSG

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS